„ANRE a decis că prețurile la carburanți rămân neschimbate pentru o perioadă nedeterminată. Cel puțin 3 luni. Am ajuns la culmea dezmățului și absurdului. ANRE a renunțat la ultimele aparențe ale independenței. În loc să facă ordine pe piața produselor petroliere cu revizuirea adaosului comercial exagerat pentru combustibil, crearea unui grup de observatori de la societate civilă și conectarea Consiliului Concurenței la depistarea acordurilor de cartel între operatorii mari de pe aceasta piață, acest organ subordonat mafiei s-a autodistanțat complet de la reglementarea domeniului petrolier”, susține Slusari.

„Explicați-mi, cum pot rămâne neschimbate prețurile la carburanțele timp de 3 luni în situația în care cotațiile la țiței oscilează zilnic destul de semnificativ, iar volumul depozitelor petroliere permit crearea rezervelor maximum pentru 2 săptămâni? Reiese că majorările prețurilor la benzină și motorină cu 60-80 bani în fiecare 14 zile, la care noi am asistat des în ultima perioadă, au fost nejustificate?”, a scris vicepreședintele Platformei DA, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Alexandru Slusari, în această situație ne putem aștepta la două variante. „Vreți să știți ce va urma? Dacă prețurile mondiale la petrol vor scădea, noi oricum trei luni nu vom simți acest lucru. Dacă cotațiile țițeiului vor urca, atunci sunt posibile două variante. Dat fiind faptul că noi, timp de un an, cu mare probabilitate am achitat prețuri exagerate la carburanți, companiile petroliere vor primi ordin să reziste până la alegeri în baza rezervelor acumulate și fără creșterea prețurilor. Însă ne putem aștepta și la un spectacol de înțelegere de cartel, când petroliștii vor refuza să importe combustibil în toiul lucrărilor de recoltare, generând o criză de amploare. Atunci ANRE, pentru a „salva” situația, va interveni și va majora prețurile-plafon. În orice caz, este evident că piața produselor petroliere actualmente este gestionată într-un regim manual și în modul cel mai obscur!”, a punctat Slusari.