image
Sursa foto: NATO

Mircea Geoană respinge zvonurile despre o explozie la centrala de la Zaporojie: „Nu vedem realitatea unui atac iminent”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, la Interviurile Digi24.ro, că nu există informații în prezent care să confirme că va avea loc un atac la centrala nucleară din Zaporojie, adăugând că sunt prezenți în Ucraina și inspectori AIEA care, deși nu au acces complet la centrală, aduc un anumit tip de informații.

„Am urmărit aceste declarații facute de ambele părți. Din punctul nostru de vedere, nu avem informații care să confirme iminența unei astfel de acțiuni care ar reprezenta o acțiune iresponsabilă și de uriașă escaladare. Sunt și inspectorii AEIA care sunt acolo și care, deși nu au acces complet, aduc un anumit tip de informații. Suntem preocupați de aceste declarații, dar din punct de vedere al informațiilor pe care le avem, împreună cu aliații, nu vedem în acest moment o realitate iminentă cu privire la un astfel de risc”, a mai spus Mircea Geoană.

Ucraina a acuzat Moscova că pregătește „o provocare” pe teritoriul centralei nucleare de la Zaporojie, ocupată de forțele ruse. În egală măsură, Rusia a susținut că Kievul pregătește „un atac” asupra centralei, transmite AFP.

Comunitatea internațională a fost în stare de alertă cu privire la siguranța nucleară, însă experții consideră că un dezastru de tip Cernobîl este puțin probabil.

Centrala este echipată cu sisteme de securitate moderne, ceea ce înseamnă că, chiar dacă ar exista neglijență în ceea ce privește întreținerea acesteia sau dacă o acțiune militară majoră ar provoca daune grave, rezultatul ar putea fi comparat cu cel al dezastrului nuclear de la Fukushima - care a fost limitat la nivel local, potrivit experților, transmite CNN.

De asemenea, ar exista diferențe importante între cele două centrale. Potrivit doctorului Mark Wenman de la Imperial College din Londra, centrala Zaporojie este mult mai sigură. El spune că reactorul se află într-o clădire din beton armat cu oțel care poate „rezista la evenimente externe extreme, atât naturale, cât și provocate de om, cum ar fi prăbușirea unui avion sau explozii”.

De asemenea, centrala din Zaporojie nu conține grafit în reactor. La Cernobîl, grafitul a provocat un incendiu semnificativ și a fost sursa coloanei de radiații care a traversat Europa, transmite BBC. Cu toate acestea, oamenii de știință spun că un atac militar asupra reactorului în sine nu este singura amenințare. Întreruperea alimentării cu energie electrică ar putea provoca, de asemenea, probleme serioase.

„Nu este nevoie să lovești direct o centrală pentru a avea o problemă”, a declarat Olexi Pasiuk, director adjunct al Ecoaction. Aflată sub controlul armatei ruse din 4 martie 2022, cea mai mare centrală electrică din Europa a fost vizată de atacuri şi a fost deconectată de la reţeaua electrică de mai multe ori. Potrivit Kievului, Rusia a plasat trupe şi arme în incinta centralei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: