image
Sursa foto: energie.gov.md

La Bruxelles s-a desfășurat a patra reuniune a Dialogului la nivel înalt UE - Republica Moldova în domeniul energiei

Republica Moldova va continua să implementeze legislația europeană, să investească în liniile de interconectare energetică, pentru a se integra mai bine pe piața UE, să dezvolte și valorifice potențialul energiei verzi și să facă progrese în domeniile eficienței energetice, decarbonizării, iar asigurarea securității de aprovizionare rămâne în continuare în topul priorităților. Acestea sunt concluziile celei de-a patra reuniuni la nivel înalt pe domeniul energetic Uniunea Europeană – Republica Moldova care s-a întrunit astăzi la Bruxelles.

Comisia Europeană va ajuta Moldova să facă achiziții de gaze naturale pentru iarna viitoare prin intermediul Platformei comune a UE. Cu ajutorul comunității europene, Guvernul de la Chișinău va dezvolta Fondul Vulnerabilității Energetice pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili consumatori să plătească serviciile în sezonul de încălzire 2023-2024, sunt alte angajamente asumate de părți.

UE și Secretariatul Comunității Energetice vor încuraja partenerii de dezvoltare să contribuie voluntar la Schema de salvare în energetică (Energy Rescue Scheme), mecanism creat în noiembrie anul trecut.

Planul de acțiuni de pregătire pentru iarna viitoare a fost, de asemenea, pe agenda discuțiilor la Bruxelles. În special s-a atras atenția asupra dezvoltării capacităților locale de producere a energiei electrice și termice. În acest context, conducerea Ministerului Energiei a menționat construcția a două noi centrale de cogenerare, proiecte de investiții ce ar urma să demareze la Chișinău cu suportul partenerilor internaționali. 

În plus, s-a făcut schimb de informații pe avansarea proiectelor de infrastructură de interconectare electrică cu România - liniile de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava. Semnarea recentă la Chișinău a Mecanismului pentru Conectarea Europei propus de Comisie pentru finanțarea infrastructurii de energetice, digitale și de transport va permite Republicii Moldova să propună proiecte de finanțare în acest domeniu-cheie.

De asemenea, Republica Moldova își asumă să avanseze în preluarea și transpunerea Pachetului Energie curată pentru toți europenii, reducând volumul emisiilor cu efect de seră. La acest capitol partea moldovenească a menționat că una din prioritățile actuale e reformarea Agenției de Eficiență Energetică, fortificarea acestei instituții, prin numărul de angajați și de instrumente de finanțare oferite. Agenția ar urma să lanseze și să extindă programe de vouchere pentru schimbarea electrocasnicelor și Casa verde în cazul popularizării utilizării energiei regenerabile. Tot Agenția de Eficiență Energetică ar urma să gestioneze Fondul rezidențial de eficiență energetică, acesta fiind discutat în detaliu, de rând cu inițiativa creării unui Consiliu de Administrare separat și delimitat de cel al AEE.

„Pentru a avea facturi mai mici la energie, trebuie să consumăm mai rațional și să nu admite irosirea resurselor acolo unde nu este cazul. Cea mai ieftină energie este cea pe care nu am consumat-o. Mi s-a dat asigurări la Bruxelles că Uniunea Europeană ne va ajuta în această direcție”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov. 

Pe lângă fortificarea Agenției pentru Eficiență Energetică, echipa ministerului lucrează acum și la atragerea a cât mai multor resurse financiare pentru proiectele de eficiență energetică atât în cazul sectorului rezidențial, cât și al clădirilor publice. În egală măsură s-a discutat pe larg despre elaborarea planurilor integrate de climă și energie, precum și despre modificările aduse Legii cu privire la promovarea surselor de energie la regenerabilă, care va rezulta în creșterea gradului de independență energetică și creșterea capacităților de energie regenerabilă în sectorul energetic.

Noutăţile partenerilor

comentarii: