image
Sursa foto: gov.md

Zece antreprenori din R. Moldova au primit credite nerambursabile pentru a implementa planuri de afaceri sociale

Zece antreprenori au primit marți credite nerambursabile pentru planuri de afaceri sociale. Proiectul finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul de la Stockholm, cu un buget total de 375 de mii de euro, este implementat de Fundația Est-Europeană, în parteneriat cu Centrul Contact și Keystone Moldova. Potrivit antreprenorilor, munca lor este foarte importantă pentru comunitățile locale.

„Noi activăm deja de mult timp, suntem o întreprindere socială și ne aflăm pe teritoriul comunității terapeutice, deja producem carne de prepeliță, ouă, lapte și înghețată. Acest grant ne va permite să creștem vânzările și să creăm locuri de muncă noi pentru persoanele, care trec această reabilitare în comunitatea terapeutică”, spune un beneficiar de credit.

„Suntem nespus de bucuroși pentru că ne aflăm printre câștigătorii de granturi, care prevede valorificarea potențialului societății civile. Scopul proiectului nostru este de fapt crearea de noi locuri de muncă pentru grupurile vulnerabile și nemijlocit a tinerilor și tinerelor din categorii vulnerabile a comunităților noastre rurale”, menționează alt beneficiar de credit.

Dezvoltarea antreprenoriatului social este un instrument pentru a oferi oportunități economice oamenilor dezavantajați, a declarat în cadrul evenimentului ambasadorul Suediei la Chișinău.

„Vrem ca oamenii din Republica Moldova sa își îmbunătățească condițiile de trai. Colaborăm cu mai mulți parteneri pentru a reduce sărăcia și pentru a crea condiții mai bune pentru dezvoltare democrată și respectarea drepturilor omului. Suntem foarte recunoscători să cooperăm cu Fundația Est -Europeană și cu partenerii lor. Vrem să contribuim la incluziunea grupurilor marginalizate și la avansarea drepturilor politice, economice și sociale”, spune ambasadorul Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried.

„Astăzi continuăm să susținem dezvoltarea întreprinderilor sociale prin acordarea a 10 granturi noi pentru întreprinderile sociale. Sperăm ca aceste proiecte să fie implementate cu succes, și să aducă cât mai multe beneficii celor care se află într-o situație dificilă”, spune șeful Misiunii UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks.

„Ne-am propus să fie angajați mai mulți tineri, persoane cu nevoi speciale, persoane de etnie romă, refugiați, vârstnici, femei cu mai muți copii și alte categorii de oameni, care au nevoie de un loc de muncă bine plătit”, menționează președintele Fundației Est-Europene din Moldova, Sorin Mereacre.

„Ne propunem să creăm și să dezvoltăm zece întreprinderi sociale, care prin activități specifice de antreprenoriat social vor crea locuri noi de muncă, ne propunem să oferim peste 30 de locuri de muncă, iar peste 1000 de oameni să beneficieze de aceste întreprinderi sociale”, relatează Dina Șevcenco, coordonator de proiect.

Inițiativa este parte a proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, implementat de Fundația Est Europeană.

Noutăţile partenerilor

comentarii: