image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Integrarea copiilor din Ucraina în școlile din R. Moldova, discutată cu Delegația Comitetului Ad Hoc pentru migrație al OSCE

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a găzduit astăzi Delegația Comitetului Ad Hoc pentru migrație al Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), aflată într-o vizită de documentare în țara noastră referitor la situația refugiaților ucraineni.

Adriana Cazacu, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării, a vorbit despre măsurile luate de MEC pentru a face față crizei refugiaților: au fost identificate instituțiile de învățământ care pot încadra copii refugiați din Ucraina, elaborate actele normative de referință și materialele suport cu privire la încadrarea copiilor.

Totodată, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, au fost alocate mijloace financiare pentru alimentarea copiilor refugiați. Prin eforturile ministerului, au fost organizate on-line examenele de absolvire și admitere, copiilor le-au fost create condiții pentru odihna de vară în tabere, au fost organizate cursuri de limba română, consultații cu psihologii, participarea la activitățile centrelor pentru copiii.

„Ministerul Educației și Cercetării, împreună cu partenerii de dezvoltare, depune tot efortul ca să ofere educație de calitate și oportunități de încadrare în societate, într-un mediu prietenos pentru toți copiii din familiile refugiate din Ucraina”, a menționat Adriana Cazacu.

Reprezentanții delegației au fost informați privind situația la zi a integrării copiilor refugiați din Ucraina în școlile din Republica Moldova. Astfel, la moment sunt încadrați în sistemul de învățământ general din țara noastră 1179 de elevi în 227 de instituții. Totodată, cele 222 de grădinițe propuse copiilor ucraineni sunt frecventate de 708 copii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: