image
Sursa foto: IGSU

Slusari, despre incendiul de la Giurgiulești: Mocnește din septembrie; Are loc în preajma unui depozit de silitră

Incendiul de proporții de la Portul Giurgiulești mocnește din luna septembrie și a cuprins bunuri care aparțin statului RM. Acesta s-a produs în imediata vecinătate a căii ferate portuare și a unui depozit de silitră, generând un risc și mai mare de deflagrație care ar fi putut afecta acest bun de importanță strategică al RM. De ce nu s-au întreprins acțiuni pentru a preveni această catastrofă, se întreabă fostul deputat, liderul asociației „Forța fermierilor”, Alexandru Slusari.

„Toata ziua de ieri așteptam clarificări referitoare la incendiul de proporții de la Portul Giurgiulești. Însă, informația parvenită este una confuză și suspectă. Compania Trans Oil a anunțat că a avut loc o pană de curent. Totodată Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a comunicat că arderea rămâșițelor de floarea soarelui a început încă în septembrie și căteva luni srotul din rezervoarele fabricii de ulei a mocnit, după ce una din cisterne s-a prăbușit. Am înțeles că IGSU a avertizat despre riscurile unui incendiu puternic. Doar că nu este clar pe cine a avertizat. Pe TransOil ? Pe compania, care administrează Portul ? Pe reprezentantul Guvernului în Port ? Cum s-a întămplat că aproape 4 luni unicul port maritim și un obiect de importanță strategică a fost supus unui risc sporit de incendiu și pănă la urmă acest risc s-a produs”, se întreabă Alexandru Slusari.

Fostul deputat mai precizează că focul s-a aprins la distanța de zeci de metri de la calea ferată portuară și în vecinătatea unui depozit de silitră.

„Din informația pe care o dețin pănă la aceasta ora focul nu este stins și se așteaptă că în scurt timp să mai cadă încă două rezervoare. Am auzit versiunea neoficială că era greșeală de proiectare în procesul de construcție și că pompierii nu au avut spumă specială pe baza de azot, iar Trans Oil a refuzat să aloce bani pentru procurarea acestei substanțe antiincendiare. Eu cred că societate și presa au dreptul să fie informați exhaustiv despre cauzele incendiului masiv, care a pus în pericol securitatea infrastructurii critice a țării”, a conchis sursa citată

El a solicitat responsabililor din cadrul Guvernului să atragă atenția la toate procesele economice și tehnologice, ce au loc în cadrul Portului Giurgiulești și amintește că acesta este un bun ce aparține statului și, respectiv, sunt prejudiciați cetățenii RM.

Noutăţile partenerilor

comentarii: