image
Sursa foto: Jurnal TV

Zeci de persoane s-au intoxicat la sanatoriul din Călărași

29 de persoane s-au intoxicat la cantina sanatoriului din satul Hârjauca, raionul Călărași, unde se aflau la tratament. Totul s-a întâmplat în perioada 7-11 august, informează Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Bolnavii, care s-au adresat la medicii din sanatoriu, prezentau febră, slăbiciuni generale, greață, tremor și diaree frecventă.

La 17 dintre pacienții examinați bacteriologic s-a depistat Salmonella enteriditis.

Potrivit ANSP, ancheta epidemiologică a cazului continuă.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu următoarele recomandări către populație, în scopul prevenirii riscurilor pentru sănătate:

Respectarea regulilor de igienă și curățenie:

• Spălați-vă pe mâini înainte de a prelucra alimentele și în timpul preparării acestora.

• Spălați-vă pe mâini după ce folosiți toaleta.

• Spălați și dezinfectați toate suprafețele și ustensilele utilizate la prepararea hranei de fiecare dată când le folosiți.

• Protejați bucătăria și zonele de gătit împotriva insectelor, paraziților și animalelor.

Păstrarea corectă a alimentelor gătite și cele crude:

• Separați carnea crudă și fructele de mare de celelalte alimente.

• Folosiți echipamente și ustensile separate (cum ar fi cuțitele și tocătoarele) pentru manipularea alimentelor crude.

• Depozitați alimentele în cutii pentru a evita contactul dintre alimentele crude și cele preparate.

Respectarea condițiilor și temperaturilor optimale în timpul preparării bucatelor:

• Gătiți alimentele cât mai bine, în special carnea, ouăle și fructele de mare.

• Supele, ciorbele și tocănițele trebuie fierte pentru a vă asigura că au atins 70℃.

• Reîncălziți alimentele gătite la o temperatură cât mai mare, preferabil peste 60℃.

Respectarea regulilor de păstrare a produselor alimentare:

• Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore.

• Refrigerați imediat alimentele gătite sau perisabile (de preferat sub 5℃).

• Păstrați alimentele gătite la temperatura de peste 60℃ înainte de a fi servite.

• Nu păstrați alimentele timp îndelungat, nici chiar în frigider.

• Nu decongelați alimentele la temperatura camerei.

• Nu folosiți alimentele după data de expirare.

• Folosiți apă și materie primă din surse sigure.

În cazul apariției semnelor clinice de BDA nu se permite autotratamentul, mai ales când aceste simptome se dezvoltă la copii. ANSP recomandă consultarea de urgență a medicului de familie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: