image
Sursa foto: independent.co.uk

Bulgaria va construi primele sale închisori „verzi”

Bulgaria a făcut primii paşi pentru a construi închisori "verzi". Autorităţile iau în considerare opţiunea de a instrui deţinuţii şi personalul din închisorile Belene şi Plevna, astfel încât aceştia să dobândească cunoştinţe şi competenţe în domeniul economiei verzi, conform Agerpres.

Experienţa vine din Norvegia, unde administraţia penitenciară a integrat aceste concepte în închisori în domeniul agriculturii, al agriculturii ecologice, al asistenţei medicale, al resurselor energetice durabile şi al unui mediu sănătos în închisori.

O vizită de lucru a experţilor norvegieni şi bulgari s-a încheiat joi la Belene, unde aceştia au prezentat proiectul conceptual pentru "închisorile verzi". De asemenea, a fost elaborat un prim proiect de activităţi, indicatori şi buget estimativ al proiectului.

Următoarea reuniune a grupului de lucru va avea loc la sfârşitul lunii februarie în Norvegia, unde participanţii bulgari vor afla despre experienţa norvegiană şi vor fi semnate acorduri de înfrăţire între închisoarea din Plevna şi închisoarea din Belene cu închisoarea din Ona, Norvegia.

În august 2007, Norvegia a prezentat luni ceea ce numește „prima închisoare ecologică din lume”, unde deținuții învață să protejeze mediul, conform Reuters.

Închisoarea de pe insula Bastoey folosește panouri solare pentru energie, își produce cea mai mare parte a alimentelor, reciclează tot ce poate și încearcă să-și reducă amprenta de carbon.

Ministrul Justiției, Knut Storberget, a spus că cea mai importantă idee din spatele „închisorii conduse ecologic” este de a dezvolta simțul responsabilității în deținuți și de a-i pregăti pentru viața în afara zidurilor sale.

„Pe termen lung, din punct de vedere social și economic, acesta este cel mai ieftin pentru societate”, a declarat Storberget în timpul unei vizite pe insula Bastoey, la 75 km (46 mile) sud de Oslo, a cărei închisoare are un total de 115 deținuți.

Înconjurat de plaje și câmpuri verzi, terenurile închisorii se extind într-o rezervație naturală și sunt populare printre deținuți. „Ni se oferă libertate deplină într-o zonă limitată”, a declarat pentru Reuters Erik, un deținut și tâmplar hobby care a ajutat la instalarea panourilor solare. Panourile solare reduc necesarul de electricitate al închisorii cu până la 70 la sută, a spus el.

Închisoarea Bastoey spune pe site-ul său că filozofia sa provine dintr-un vechi proverb indian: „Nu deținem natura. O împrumutăm și o gestionăm în viața noastră, gândindu-ne la descendenții noștri”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: