image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

VIDEO: Victor Parlicov: „Pentru Gazprom nu era important bussinesul ori datoriile, ei aveau mai mult un rol politic aici”

„Pentru Gazprom în Republica Moldova nu businesul și nu datoriile erau importante, ei exercitau mai mult un rol politic aici”. Concluzia aparține ministrului Economiei, Victor Parlicov și a fost făcută în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV.

Victor Parlicov a rezumat în cadrul emisiunii că în esență auditorii care au exminat datoria istorică a RM față de Gazprom au concluzionat că aceste datorii nu sunt plătibile. Fie nu au fost prezentate documentele care să prezinte natura acestor datorii, fie a expirat termenul de executare a acestora.

„Moldovagaz nu are documente până la sfârșitul anului 2002 și nici Gazprom nu a răspuns la solicitarea de a prezenta documente referitoare la aceste datorii. Totodată o parte din datorii sunt penalități. Periodic ele trebuie reconfirmate. Gazprom din anul 2020 nu le-a reconfirmat, respectiv lor le-a expirat termenul de prescripție atât potrivit legislației RM, cât și a Rusiei. Asta vorbește despre faptul că pentru „Gazprom” în RM nu bussinesul și nu datoriile acestea erau rolul lor principal. Ei au exercitat mai mult un rol politic”, a spus ministrul

Victor Parlicov a mai precizat că scopul auditului nu a fost unul clasic, contabil, de a vedea cum au fost reflectate cheltuielile în documente contabile, ci de a înțelege care a fost natura acestor datorii, cum s-au format ele.

„Auditorii au adus o claritate, din punct de vedere juridic, aproape integral stocul de datorii nu este plătibil”, a spus ministrul.

Precizăm că auditul pretinsei datorii de la „Moldovagaz” în sumă de 709 milioane de dolari constată că Republica Moldova trebuie să achite doar suma de 8,6 milioane de dolari. Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, RM a propus Gazprom să achite această suma și problema datoriei să fie închisă. Pe moment autoritățile sunt în așteptarea răspunsului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: