Mihai Ciugureanu şi-a dat demisia din sistemul judecătoresc pe 28 martie 2017. Fostul magistrat al Curţii de Apel Chişinău a fost vizat anterior în mai multe investigaţii jurnalistice. Centrul de Investigaţii Jurnalistice se referea la Ciugureanu într-o anchetă care scotea la iveală schemele prin care mai multe terenuri din zone centrale ale Chişinău au ajuns în mâini private. În baza unei hotărâri judecătoreşti, emisă de Curtea de Apel Chişinău, instanţă în care magistratul activa, Primăria Chişinău  a fost obligată să-i vândă lui Ciugureanu un teren din proprietate publică. Decizia l-a costat funcţia pe judecătorul care a emis-o, Grigore Zubati, care a fost demis de CSM, dar Ciugureanu a rămas nepedepsit.

Oleg Melniciuc a fost reţinut marţi, 27 iunie, în cadrul unui dosar deschis pentru îmbogăţire ilicită. Magistratul ar deţine mai multe bunuri înregistrate pe numele rudelor sale. Pentru anul 2016, Oleg Melniciuc a indicat în declaraţia de venituri şi interese personale, pe lângă salariul de la Judecătorie şi cel din activitatea didactică, prestată prin cumul la Universitatea de Stat, şi o donaţie de 300.000 de lei de la mama sa, care este pensionară şi are acum 79 de ani. Peste trei zile, când au expirat cele 72 de ore de la reţinere, Melniciuc a fost eliberat. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a explicat ulterior pentru Moldova Curată că, potrivit legii, o măsură preventivă excepţională, trebuie aplicată în cazuri excepţionale, iar cazul judecătorului Oleg Melniciuc, bănuit de îmbogăţire ilicită, nu ar fi unul excepţional. De aceea Consiliul ar fi decis prin vot să respingă demersul Procuraturii de a permite arestarea magistratului. 

Melniciuc locuieşte cu familia sa într-o casă la sol în municipiul Chişinău, deţine o altă casă, moştenită de la părinţi, iar în anul 2015 a dobândit, la preţ preferenţial - 29.520 de euro - un spaţiu comercial de 82 de metri pătraţi la parterul unui bloc construit în acelaşi an pentru asigurarea cu locuinţe a angajaţilor Judecătoriei Râşcani şi Curţii Constituţionale, despre care a scris anterior Centrul de Investigaţii Jurnalistice într-o anchetă.  Potrivit investigaţiei, în blocul locativ de pe strada Hristo Botev 6, din Chişinău, s-au ales cu apartamente şi chiar spaţii comerciale şi mama, dar şi câteva rude ale preşedintelui instanţei.

La începutul lunii ianuarie, Procuratura Anticorupţie a pornit un proces penal privind acţiunile lui Melniciuc în cazul blocului construit pentru angajaţii Judecătoriei sectorului Râşcani, în urma unei sesizări pe care Ion Diacov, fostul procuror al municipiului Chişinău, a publicat-o pe Harta Corupţiei a portalului Anticoruptie.md. Procurorii au decis însă neînceperea urmăririi penale, dar au sesizat Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) să verifice dacă în acest caz există un conflict de interese. Instituţia rămâne nefuncţională deocamdată.

Oleg Melniciuc, anterior preşedinte al Judecătoriei sectorului Râşcani al Capitalei, a ratat acum câteva luni fotoliul de vicepreşedinte al Judecătoriei Chişinău. Consiliul Superior al Magistraturii nu i-a acceptat cererea de a fi numit repetat în funcţie, după ce preşedintele Igor Dodon a respins candidatura magistratului la începutul lunii ianuarie. Acum doi ani, CSM l-a propus pe Oleg Melniciuc, pe atunci judecător şi vicepreşedinte al Judecătoriei sectorului Râşcani, la funcţia de preşedinte al aceleiaşi instanţe. Nicolae Timofti a scris negru pe alb că obiectivitatea magistratului provoacă îndoieli. „În viziunea mea, activitatea domnului Melniciuc în calitatate de vicepreşedinte şi cea de înfăptuire a justiţiei în unele cauze civile sunt activităţi desfăşurate cu abateri de la normele Legii cu privire la statutul judecătorului şi Codului de etică a judecătorului, precum şi în condiţiile existenţei conflictului de interese”, se arată în document.

În context, şeful statului a amintit despre un control complex efectuat la acestă instanţă în urma căruia activitatea acestei judecătorii a fost apreciată ca fiind nesatisfăcătoare. În iunie 2013 Nicolae Timofti l-a numit şef la Judecătoria sectorului Râşcani. Anterior, la Adunare generală a judecătorilor, el a candidat la funcţia de membru al Colegiului pentru selecţia şi cariera judecătorilor, dar nu a fost ales. Oleg Melniciuc a criticat în repetate rânduri reorganizarea sistemului judecătoresc.

Contactat de portalul Anticorupţie.md, membrul CSM, Anatolie Ţurcan, a confirmat informaţia, precizând că Melniciuc urmează să fie cercetat penal pentru faptele ştiute deja, cu completarea declaraţiei şi veniturile sale, iar Ciugureanu – „pentru păcatele lui vechi”.