Magistraţii constituţionali au fost sesizaţi de CSJ în dosarul în care judecătorea Domnica Manole a cerut anularea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii prin care i-a fost ridicată imunitatea.

Este vorba de articolul 307 din Codul Penal. Articolul prevede că această faptă, în forma ei agravată, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Curtea a decis că acest articol este constituţional „în măsura în care judecătorii pot fi atraşi la răspundere penală doar pentru pronunţarea cu intenţie a unei hotărâri, sentinţe, decizii sau încheieri contrare legii”.

De cealaltă parte, autorii sesizării spun că această afirmaţie generală trebuie detaliată atunci normele penale sunt formulate vag, cum ar fi „pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei hotărâri, sentinţe, decizii sau încheieri contrare legii”. „Judecătorii nu trebuie inhibaţi de faptul că, după exercitarea funcţiei lor judiciare, s-ar putea să se găsească cineva care nu acceptă interpretările pe care le-au dat aceştia şi care ar face uz de articolul 307 din Codul Penal”, se spune în textul sesizării.

Amintim că, în mai 2016, CSM i-a permis Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală a Domnicăi Manole, în urma deciziei de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul de modificare a Constituţiei, iniţiat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr.

Hotărârea Consiliului a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău. Recent, şi membrii Comitetului ONU pentru Drepturile Omului au dezbătut subiectul şi s-au arătat îngrijoraţi de acest caz.