Sesizarea a fost trimisă CC pe 20 decembrie 2016, cu o semnătură indescifrabilă şi în numele Curţii Supreme de Justiţie. Conform textului, cererea este motivată de necesitatea de soluţionare a cazului Domnicăi Manole în privinţa căreia a fost fabricat un dosar penal în temeiul articolului 307 din Codul penal.
 
În concluzia sesizării se spune: „Judecătorii trebuie să se bucure de o imunitate funcţională, adică de imunitate faţă de urmărirea penală doar în cazul actelor legale efectuate în exerciţiul funcţiei lor. În această privinţă, corupţia pasivă, traficul de influenţă şi alte infracţiuni similare nu pot fi considerate acte comise în exerciţiul legal al funcţiei judiciare. Din acest motiv, Colegiul Curţii Supreme de Justiţie consideră că articolul 307 din Codul penal trebuie declarat neconstituţional, deoarece este contrar art. 6, 22 şi 116 (1) din Constituţie”.
 
Articolul 307 din Codul penal prevede răspundere penală pentru judecători în cazul pronunţării unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii. Potrivit acestui articol unic din Codul penal, pentru o astfel de infracţiune judecătorii riscă o amendă de 650 - 1150 de unităţi convenţionale sau închisoare de până la 7 ani, cu lipsirea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau să de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.
 
Toţi judecătorii care au fost arestaţi cu mare fast în septembrie 2016 în cazul spălării a 20 de miliarde de dolari prin intermediul sistemului judecătoresc al Republicii Moldova au fost arestaţi anume pentru încălcarea acestui articol din Codul penal. 

(click pentru a deschide documentul)