VIDEO

Accesul limitat la hotărârile judecătoreşti - o nouă piedică pentru jurnalişti

Accesul limitat la hotărârile judecătoreşti - o nouă piedică pentru jurnalişti
Sursa: media-azi.md Foto: shutterstock.com 14.02.2017 13:03
Dosarele de judecată nu mai pot fi căutate după numele persoanelor implicate în procese. Decizia a fost luată recent de Ministerul Justiţiei şi a atras mai multe critici din partea jurnaliştilor, avocaţilor, dar si a societăţii civile, care a insistat că decizia în cauză nu are temei legal. Acesta a fost subiectul ediţiei 31 a emisiunii Media Azi, în cadrul căreia jurnalista Anastasia Nani, pe post de moderatoare, a discutat cu invitaţii săi, Valentina Grigoriş, director-adjunct al Agenţiei Administrare a instanţelor judecătoreşti, instituţie subordonată Ministerului Justiţiei, şi jurnalista Mariana Raţă de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice.

Aflaţi din emisiune, de ce jurnaliştii, în special, cei de investigaţie, susţin că decizia ministerului este o îngrădire a accesului la informaţie; cum motivează reprezentanta ministerului adoptarea unei astfel de decizii şi ce soluţii există, în opinia invitatei Valentina Grigoriş, pentru a împăca toate părţile.

Potrivit invitatei Mariana Raţă, ar fi vorba despre „o acţiune premeditată a autorităţilor”, care interpretează abuziv legea privind protecţia datelor cu caracter personal, iar scoaterea modulului de căutare după nume pe site-ul instanţelor de judecată ar fi o dovadă elocventă în acest sens.

La întrebarea în ce măsură afectează jurnalismul de investigaţie decizia Ministerului Justiţiei, Mariana Raţă a răspuns: „Ne afectează foarte mult, pentru că în investigaţiile jurnalistice foarte des lucrăm cu documente, iar o hotărâre judecătorească este un document foarte bun pentru noi. Până găsim şi noi o soluţie  jurnalismul de investigaţie va avea de suferit în R. Moldova”.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI