Nemulţumiţi de comasarea instanţelor: Unii locuitori din Nisporeni critică modificările anunţate de guvernare în domeniul justiţiei

Nemulţumiţi de comasarea instanţelor: Unii locuitori din Nisporeni critică modificările anunţate de guvernare în domeniul justiţiei
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 08.12.2017 21:25
Unii locuitori din Nisporeni sunt nemulţumiţi de modificările anunţate de guvernare în domeniul justiţiei. Oamenii refuză să parcurgă zeci de kilometri până la Ungheni, acolo unde urmează să fie mutat sediul judecătoriei din raion. „Cum apropiem justiţia de cetăţean dacă acesta va fi nevoit să cheltuiască şi bani, şi nervi în plus?”, au întrebat indignaţi mai mulţi cetăţeni la o adunare organizată de autorităţile locale. Ministrul Justiţiei nu a putut oferi un răspuns clar. 

Mai mulţi locuitori din Nisporeni l-au asaltat cu întrebări pe ministrul Justiţiei, care a venit să le explice oamenilor specificul reformei. Pe lângă mutarea Judecătoriei Nisporeni la Ungheni, unii localnici sunt nemulţumiţi şi de faptul că recursurile vor fi examinate la Curtea de Apel Bălţi, nu la instanţa de Apel din Chişinău, cum era până acum.

Ministrul Justiţiei a ales să pună nemulţumirile pe seama unor neînţelegeri între centrele raionale.

Potrivit planurilor guvernării, 44 de instanţe vor fi comasate în 15. Astfel, în capitală nu mai sunt instanţe de sector, ci o singură Judecătorie Chişinău. Judecătoriile Făleşti şi Sângerei fuzionează cu Judecătoria Bălţi. Judecătoria Bender se va comasa cu Judecătoria Anenii Noi. Dosarele examinate la Basarabeasca şi Leova vor ajunge la Cimişlia. Cele de la Briceni, Donduşeni şi Ocniţa vor fi puse pe masa judecătorilor de la Edineţ.

Totodată, Judecătoriile Cantemir şi Taraclia vor fuziona cu Judecătoria Cahul, iar instanţa de la Călăraşi va fi comasată cu cea din Străşeni. La Căuşeni vor ajunge cauzele examinate de judecătorii de la Ştefan Vodă, iar la Comrat - cele judecate de instanţele din Ceadîr-Lunga şi Vulcăneşti. Judecătoria Dubăsari fuzionează cu cea din Criuleni, iar Judecătoriile Râşcani şi Glodeni fuzionează cu Judecătoria Drochia.

Instanţele din Floreşti şi Ialoveni devin parte a celor din Soroca şi Hânceşti, respectiv. Judecătoriile Şoldăneşti, Rezina, Teleneşti se mută cu sediul la Orhei. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI