Mai mulţi locuitori din Nisporeni l-au asaltat cu întrebări pe ministrul Justiţiei, care a venit să le explice oamenilor specificul reformei. Pe lângă mutarea Judecătoriei Nisporeni la Ungheni, unii localnici sunt nemulţumiţi şi de faptul că recursurile vor fi examinate la Curtea de Apel Bălţi, nu la instanţa de Apel din Chişinău, cum era până acum.

Ministrul Justiţiei a ales să pună nemulţumirile pe seama unor neînţelegeri între centrele raionale.

Potrivit planurilor guvernării, 44 de instanţe vor fi comasate în 15. Astfel, în capitală nu mai sunt instanţe de sector, ci o singură Judecătorie Chişinău. Judecătoriile Făleşti şi Sângerei fuzionează cu Judecătoria Bălţi. Judecătoria Bender se va comasa cu Judecătoria Anenii Noi. Dosarele examinate la Basarabeasca şi Leova vor ajunge la Cimişlia. Cele de la Briceni, Donduşeni şi Ocniţa vor fi puse pe masa judecătorilor de la Edineţ.

Totodată, Judecătoriile Cantemir şi Taraclia vor fuziona cu Judecătoria Cahul, iar instanţa de la Călăraşi va fi comasată cu cea din Străşeni. La Căuşeni vor ajunge cauzele examinate de judecătorii de la Ştefan Vodă, iar la Comrat - cele judecate de instanţele din Ceadîr-Lunga şi Vulcăneşti. Judecătoria Dubăsari fuzionează cu cea din Criuleni, iar Judecătoriile Râşcani şi Glodeni fuzionează cu Judecătoria Drochia.

Instanţele din Floreşti şi Ialoveni devin parte a celor din Soroca şi Hânceşti, respectiv. Judecătoriile Şoldăneşti, Rezina, Teleneşti se mută cu sediul la Orhei.