VIDEO

Curtea Constituţională a avizat pozitiv schimbărilor în justiţie propuse de Guvern

Curtea Constituţională a avizat pozitiv schimbărilor în justiţie propuse de Guvern
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 06.12.2017 20:17
Undă verde pentru modificările constituţionale privind sistemul judecătoresc. Curtea Constituţională a dat un aviz pozitiv proiectului de lege propus în acest sens de către Guvern. Noutăţile ţin de numirea judecătorilor la Curtea Supremă de Justiţie, finanţarea sistemului judecătoresc, dar şi de funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii. 

Curtea Constituţională a fost sesizată de către executiv în luna noiembrie. Procedural, după avizul pozitiv al instituţiei, documentul urmează să fie examinat de către Parlament.

Una dintre noutăţile acestui proiect reprezintă numirea judecătorilor. Dacă în prezent aceştia sunt desemnaţi pentru un termen iniţial de cinci ani, se propune ca această cifră să fie exclusă, iar judecătorii să fie numiţi până la atingerea plafonului de vârstă.

Totodată, se prevede modificarea procedurii de numire a judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie.

Astfel, dacă până în prezent candidaţii erau propuşi de către Consiliul Superior al Magistraturii şi votaţi ulterior de către Parlament, atunci pe viitor instalarea lor în funcţii va depinde de preşedintele ţării, care va avea dreptul să respingă o singură dată pretendenţii. Modificări ale Constituţiei se propun şi la capitolul „Consiliul Superior al Magistraturii”.

Astfel, membrii acestei instituţii urmează să fie aleşi pentru un mandat de şase ani şi nu de patru cum este în prezent şi fără posibilitatea de a deţine două mandate consecutive, aşa cum este permis acum.

În nota informativă a iniţiativei legislative se mai vorbeşte despre recomandarea de a exclude procurorul general şi ministrul Justiţiei din componenţa CSM.

Proiectul cu pricina este la a doua tentativă de adoptare. Deşi deputaţii l-au votat în prima lectură în primăvara acestui an, ei nu l-au aprobat în lectură finală. Astfel, pentru că s-a împlinit un an de la înregistrarea în Parlament şi iniţiativa nu a fost votată, ea a devenit nulă. 

 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI