RM, condamnată la CEDO în dosarul Valentin Baştovoi; Guvernul va achita prejudicii de 8650 de euro

RM, condamnată la CEDO în dosarul Valentin Baştovoi; Guvernul va achita prejudicii de 8650 de euro
Sursa: jurnal.md Foto: iclr.co.uk 29.11.2017 17:11
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat din nou Guvernul de la Chişinău într-un proces privind condiţiile din închisori. De această dată, reclamantul este Valentin Baştovoi, fiul deputatului din primul legislativ al Republicii Moldova Andrei Baştovoi.

Cauza vizează condiţiile din Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Valentin Baştovoi, care, în 2013, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru delapidare, s-a plâns că este deţinut într-o celulă rece, suprapopulată, fără lumină naturală sau ventilaţie.

Din cauza insuficienţei de paturi, condamnaţii erau nevoiţi să doarmă pe rând, iar toaleta nu era separată de restul celulei.

De asemenea, el a spus că mâncarea oferită era insuficientă şi de proastă calitate şi că nu a primit tratament medical adecvat. Înalta Curte de la Strasbourg a remarcat că Guvernul de la Chişinău nu a prezentat vreo dovadă că situaţia s-ar fi schimbat în bine în ultimii ani.

Reclamantul a primit 8.650 de euro drept prejudiciu moral. De menţionat că un sfert din condamnările Moldovei la CEDO sunt din cauza condiţiilor precare de detenţie.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI