Judecătorul care l-a condamnat pe Filat şi i-a scăpat de puşcărie pe Shor şi Guma, propus de CSM la funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei Chişinău

Judecătorul care l-a condamnat pe Filat şi i-a scăpat de puşcărie pe Shor şi Guma, propus de CSM la funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei Chişinău
Sursa: jurnal.md/zdg.md Foto: jurnal.md 31.01.2017 12:41
Controversatul judecător Ghenadie Pavliuc, figurant în mai multe scandaluri, începând cu decizii dubioase, relaţii de rudenie cu fostul lider al PD, şi până la condamnarea lui Filat şi trimiterea în arest la domiciliu a lui Shor, a fost propus de Consiliul Superior al Magistraturii la funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei Chişinău.

Dincolo de reputaţia pătată a magistratului, propunerea acestuia la funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei Chişinău mai este dubioasă şi prin faptul că, potrivit Ziarului de Gardă, la concursul repetat pentru ocuparea unuia din cele 5 posturi de vicepreşedinte al Judecătoriei Chişinău s-a înscris doar Pavliuc, care a fost în ultimii ani judecător de instrucţie la fosta Judecătorie Buiucani a capitalei.

Cariera lui Pavliuc este doldora de momente reprobabile. În mai 2015, acesta i-a aplicat lui Ilan Shor un mandat de arest la domiciliu, deşi procurorii solicitau arest preventiv în regim de penitenciar. Peste trei săptămâni, acesta l-a eliberat pe Shor şi din arestul la domiciliu.

În octombrie 2015, la solicitarea procurorilor, Ghenadie Pavliuc l-a trimis după gratii pe fostul premier Vlad Filat.

Tot Ghenadie Pavliuc a fost judecătorul care l-a salvat de puşcărie pe fostul deputat democrat Valeriu Guma, condamnat în România la 4 ani de închisoare cu executare.

În trecut, actualul candidat la funcţia de vicepreşedinte a Judecătoriei Chişinău, a participat şi pe alte dosare de rezonanţă. În unul dintre ele a fost condamnat la ani grei de puşcărie Andrei Baştovoi, om de afaceri şi deputat în primul Parlament. Într-un alt dosar, în 2014, Pavliuc l-a salvat de puşcărie pe avocatul Dorin Melinteanu, fiul unui judecător de la Curtea de Apel Chişinău prins cu mită.

Totodată, magistratul Ghenadie Pavliuc este rudă cu fostul lider al Partidului Democrat, Marian Lupu, lucru pe care l-a confirmat anterior chiar Pavliuc. Acesta a recunoscut în faţa membrilor Consiliului Superior al Magistraturii că îl leagă de Marian Lupu grade îndepărtate de rudenie pe linia soţiei.

Tot Ziarul de Gardă a realizat anterior o amplă investigaţie despre cariera, studiile, dosarele controversate şi averea judecătorului Ghenadie Pavliuc.

Pentru a ajunge la conducerea Judecătoriei Chişinău, candidatura lui Pavliuc trebuie să fie acceptată şi de şeful statului.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI