Conform rechizitoriului, în perioada ianuarie – septembrie 2016, în cadrul Biroului Vamal Bender, acţionând potrivit înţelegerii prealabile, a fost organizată activitatea infracţională a grupurilor criminale formate din inspectorii vamali de tură, responsabilii de tură şi şefii de posturi vamale ale Biroului Vamal Bender.

Gruparea era formată pentru ca aceştia să pretindă, să accepte şi să primească personal şi pentru alte persoane, în calitate de mită mijloace băneşti în diferite valute, proporţiile cărora nu depăşesc 100 unităţi convenţionale. Banii erau primiţi de la persoanele care traversau frontiera de stat a Republicii Moldova şi urmau a fi supuse controlului vamal, pentru organizarea şi favorizare a trecerii mărfurilor din Ucraina în Republica Moldova şi invers, în condiţii preferenţiale.
 
Inspectorii vamali, responsabilii de ture şi şefii de posturi vamale – împărţiţi în grupuri, formate prin copierea turelor din care făceau parte, acţionând conform înţelegerii prealabile, transmiteau mijloacele băneşti acumulate pe parcursul turei, în urma comiterii infracţiunilor de corupere pasivă responsabililor de ture.

Potrivit actului de învinuire, şeful de tură şi inspectorii vamali ai postului vamal Tudora, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, sub diferite pretexte au pretins, au extorcat şi primit, de la diferite persoane care traversau postul vamal Tudora, mijloace financiare, pe care le-au acumulat, păstrându-le în biroul de serviciu. În urma unui controlul inopinat, au fost depistate sume de bani în diferită valută.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de cele incriminate, învinuiţii riscă până la 15 ani de închisoare cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii publice pentru o perioadă de până la 5 ani.

Totodată, Procuratura anticorupţie a disjuns într-o procedură separată cauza penală în privinţa celorlalţi angajaţi ai Biroului Vamal Bender pentru administrarea probelor suplimentare şi terminarea urmăririi penale.

Amintim că pe 30 septembrie 2016, 30 de angajaţi ai Serviciului Vamal, printre care inspectori vamali, şefi de ture, şefi de post, dar şi şeful şi adjunctul Biroului Vamal Bender au fost reţinuţi şi plasaţi în izolator fiind bănuiţi de comiterea coruperii pasive.