CSM a dat acordul: Magistraţii reţinuţi în dosarul spălărilor de miliarde vor fi urmăriţi penal şi pentru alte capete de acuzare

CSM a dat acordul: Magistraţii reţinuţi în dosarul spălărilor de miliarde vor fi urmăriţi penal şi pentru alte capete de acuzare
Sursa: jurnal.md Foto: radiocluj.ro 29.09.2016 10:30
La o săptămână de la reţinerea a 15 judecători şi punerea sub învinuire a 16 actuali şi foşti magistraţi, precum şi a trei executori judecătoreşti care ar fi implicaţi în spălarea miliardelor de dolari din Federaţia Rusă prin sistemul bancar din Republica Moldova, procurorul general interimar Eduard Harunjen a primit astăzi acordul Consiliului Superior al Magistraturii la pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a acestora pentru alte capete de acuzare.
 
Potrivit actului de sesizare prezentat de Procuratură rezultă o bănuială rezonabilă că magistraţii au pronunţat cu bună-ştiinţă încheieri contrare legii, soldată cu urmări grave. Învinuiţii ar fi parte a unei scheme criminale care a permis spălarea prin sistemul bancar din Republica Moldova a circa 20 de miliarde de dolari proveniţi din Federaţia Rusă.
 
După emiterea acordului CSM urmează să fie iniţiată urmărirea penală şi efectuarea tuturor acţiunilor procesuale care se impun pentru cercetarea completă şi obiectivă a cazului.
 
Pentru al doilea capăt de acuzare învinuiţii riscă până la 7 ani de detenţie cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate de până la 5 ani.
 
Amintim că 18 persoane, printre care 15 magistraţi şi trei executori judecătoreşti au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA..
 
La demersul procurorilor, cele 18 persoane au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile, fiind puse sub învinuire pentru complicitate la spălare de bani. În privinţa celui de-al 16-lea judecător şi a unui executor judecătoresc au fost emise ordonanţe de căutare internaţională.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP