„Examinând în prealabil sesizarea, sub aspectul admisibilităţii, Curtea a reţinut că prerogativa cu care a fost învestită prin articolul 135 alin. (1) lit. a) din Constituţie presupune stabilirea corelaţiei dintre normele/actele contestate şi textul Constituţiei, ţinând cont de principiul supremaţiei acesteia. Curtea a reţinut că autorii sesizării au contestat, în esenţă, data stabilită pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, invocând încălcarea articolelor 23, 38, 76, 78, 79 şi 80 din Constituţie”, se arată într-un comunicat de presă.

Totodată, Curtea a reţinut lipsa unei legături de cauzalitate între problema privind data alegerilor prezidenţiale şi domeniile de reglementare cuprinse la articolele 23, 38, 76, 78, 79 şi 80 din Constituţie.

„Astfel, în lipsa incidenţei normelor constituţionale asupra prevederilor contestate, Curtea a  reţinut că sesizarea nu întruneşte condiţiile de admisibilitate şi nu poate fi acceptată pentru examinare în fond”, se mai notează în comunicat.

Amintim că acum câteva zile, deputaţii socialişti au cerut Curţii Constituţionale să verifice constituţionalitatea a două Hotărâri de Parlament cu privire la numirea datei alegerilor prezidenţiale şi a Legii cu privire la modificarea Codului Electoral al Republicii Moldova.