Într-un articol publicat pe site-ul instituţiei, Muižnieks subliniază că cele mai grave probleme legate de executarea hotărârilor CEDO se atestă în Rusia, Republica Moldova şi Ucraina, unde executarea unei hotărâri a Curţii Europene pentru Drepturile Omului durează zece, opt şi, respectiv, şapte ani, faţă de media de patru ani pentru restul statelor care au ratificat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, scrie Anticorupţie.md.

Autorul articolului informează că deşi Raportul anual al Comitetului de Miniştri cu privire la executarea hotărârilor Curţii atestă un nou record de cazuri închise în 2015, se constată o creştere considerabilă şi a numărului de cazuri aflate pe rol de mai mult de cinci ani. În anul 2011, aceste cazuri au reprezentat 20% din numărul total de hotărâri CEDO transmise spre executare, iar până la sfârşitul anului 2015, această cifră a crescut până la 55%.

În total, susţine Comisarul european pentru Drepturile Omului, în prezent există peste 11.000 de hotărâri ale CEDO în aşteptare pentru a fi executate de către statele condamnate, iar numărul de cazuri „lider”, care nu au fost puse în aplicare timp de mai mult de zece ani, este în continuă creştere.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.