În apri­lie 2013, ZdG dez­vă­luia că Petru Ursa­che, jude­că­tor la CSJ din anul 2005, deţine în pro­pri­e­tate o casă de lux într-un car­tier de elită din sec­to­rul Tele­cen­tru al capi­ta­lei,din 2010. Petru Ursa­che ne-a expli­cat atunci din ce bani şi-a con­struit casa de locuit cu două etaje şi man­sardă în car­ti­e­rul de elită de la Tele­cen­tru.

„Am vân­dut casa soţiei în anul 1999. Apoi am vân­dut apar­ta­men­tul, gara­jul şi tot aşa… În acest mod am con­struit casa. Pen­tru curi­oşi, pot să arăt şi inte­ri­o­rul. Eu mai mult am finisat-o pe exte­rior, că arăta prea urât. La mine sunt docu­men­tele cu pro­cu­ra­rea mate­ri­a­le­lor şi din ce surse am con­struit, pen­tru că lumea poate să se tre­zească în orice minut şi să te întrebe. Eu nu am nimic de ascuns. Am construit-o după posi­bi­li­tă­ţile mele”.

Numele magis­tra­tu­lui figu­rează în dosa­rul „Ghimp şi alţii con­tra Mol­do­vei”, pe care R. Mol­dova l-a pier­dut în 2012 la CEDO. Ast­fel, sta­tul urma să plă­tească fami­liei Ghimp suma de 115 mii de euro, echi­va­len­tul a 1.840.000 de lei. Numele jude­că­to­ru­lui mai figu­rează şi într-un alt dosar pe care R. Mol­dova l-a pier­dut la CEDO în 2008. Cu toate astea, în 2012, printr-un decret al preşe­din­te­lui Nico­lae Timofti, Petru Ursa­che a fost deco­rat cu Ordi­nul de Onoare – pen­tru muncă înde­lun­gată şi pro­di­gi­oasă în dome­niul juris­pru­denţei, con­tri­bu­ţie sub­stanţi­ală la înfăp­tu­i­rea jus­ti­ţiei şi merite în pro­mo­va­rea refor­mei judi­ci­are şi de drept.

Iulia Sârcu, jude­că­toare la CSJ din 2005, locu­ieşte, împre­ună cu soţul său, fos­tul pro­cu­ror din cadrul Pro­cu­ra­tu­rii Gene­rale, Isai Sârcu, pen­sio­nat anul tre­cut, într-o casă de mili­oane din str. Basa­ra­bi­lor, mun. Chi­şi­nău. Cei doi soţi jus­ti­ţia­bili au intrat în pose­sia tere­nu­lui în anul 2002, iar în 2012 au reu­şit să fina­li­zeze con­struc­ţia casei, una cu două nive­luri şi man­sardă.

Iulia Sârcu şi alţi trei jude­că­tori, Galina Stra­tu­lat, Iuli­ana Oprea şi Ion Druţă, au fost sanc­ţio­naţi cu mus­trare aspră la soli­ci­ta­rea vice­mi­nis­tru­lui Finan­ţe­lor, Maria Cărăuş, pen­tru că au pre­ju­di­ciat buge­tul în pro­por­ţii deo­se­bit de mari. Magis­tra­ţii au obli­gat sta­tul să achite com­pa­niei Bascon­lux chel­tu­ie­lile supor­tate de aceasta încă în 2007 pen­tru demo­la­rea Sta­dio­nu­lui Repu­bli­can. Com­pa­nia cerea apro­xi­ma­tiv 14 mili­oane de lei, inclu­siv chel­tu­ie­lile de jude­cată, plus 6 mili­oane de lei dobân­zile.

CSM a decis că magis­tra­ţii au încăl­cat legi­sla­ţia, prin încăl­ca­rea nor­me­lor impe­ra­tive ale legi­sla­ţiei în pro­ce­sul de înfăp­tu­ire a jus­ti­ţiei şi prin uti­li­za­rea unor expre­sii ina­dec­vate în cuprin­sul hotă­râri­lor jude­că­to­reşti ori moti­va­rea în mod vădit con­trară raţio­na­men­tu­lui juri­dic.

Valen­tina Cle­vadî este magis­trată din 1991, iar din 2006 lucrează la CSJ. În 2003, pe când judeca la Cur­tea de Apel Chi­şi­nău, magis­trata şi soţul său, Vasile, şi-au fini­sat con­struc­ţia casei cu o supra­faţă de 238 m. p. din com. Cio­rescu, mun. Chi­şi­nău, acolo unde cei doi soţi locu­iesc şi astăzi. Imo­bi­lul are două nive­luri şi man­sardă şi este con­struit pe un teren de aproape 1500 de m. p. Valen­tina Cle­vadî declara refe­ri­tor la imo­bil: „Lucrez de la 17-18 ani în Jus­ti­ţie, iar de vreo 15 ani am şi pen­sie. Puteam să-mi per­mit să con­stru­iesc o casă”.

În 2014, un com­plet din 5 jude­că­tori ai CSJ, din care a făcut parte Iulia Sârcu, Valen­tina Cle­vadî, Iuli­ana Oprea şi Tamara Chişcă-Doneva, dar şi Ion Druţă, a emis o hotă­râre prin care Andrei Chi­r­iac, avo­cat care pre­tin­dea că Com­pa­nia letonă „Aroma-Floris S” i-ar fi dato­rat 160 mii de euro şi a 55 mii USD, de pe urma unor con­tracte de asis­tenţă juri­dică, urma să pri­mească 4,3 mili­oane de lei, pre­ju­di­ciu moral şi mate­rial, dar nu de la firma letonă, ci din buge­tul sta­tu­lui (!).

Valen­tina Cle­vadî a făcut parte şi din com­ple­tul de jude­cată de la CSJ care a casat hotă­rârea magis­tra­tei Domnica Manole de la Cur­tea de Apel, prin care obliga Comi­sia Elec­to­rală Cen­trală să orga­ni­zeze un refe­ren­dum repu­bli­can pen­tru modi­fi­ca­rea Con­sti­tu­ţiei ini­ţiat de Plat­forma DA.

Ala Cobă­neanu şi-a achi­zi­ţio­nat, în 2014, o casă şi un teren pen­tru con­struc­ţii în or. Cri­cova, mun. Chi­şi­nău, după un cre­dit luat de la Vic­to­ri­a­bank în sumă de 1,65 mili­oane de lei, cu ter­men de ram­bu­r­sare, iulie 2028. Casa încă nu este fini­sată, iar la faţa locu­lui pot fi văzute mate­ri­ale de con­struc­ţie, semn că lucră­rile sunt încă în toi.

Titlul ono­ri­fic „Vete­ran al sis­te­mu­lui judi­ciar” se acordă jude­că­to­ru­lui care întru­neşte urmă­toa­rele con­di­ţii:
– are o vechime în fun­cţia de jude­că­tor mai mult de 25 de ani;
– pe par­cur­sul acti­vi­tă­ţii în cadrul sis­te­mu­lui a mani­fes­tat un com­por­ta­ment ire­proşa­bil;
– a susţi­nut eva­lu­a­rea per­for­manţe­lor jude­că­to­ri­lor;
– nu a fost supus răs­pun­de­rii dis­ci­pli­nare pe par­cur­sul ulti­mu­lui an de acti­vi­tate;
– nu a fost sus­pen­dat din fun­cţie pen­tru că în pri­vinţa lui a fost des­chisă urmă­ri­rea penală sau că a par­ti­ci­pat la cam­pa­nia pre­e­lec­to­rală în cali­tate de can­di­dat pen­tru auto­ri­ta­tea publică.

Titlul de „Decan al auto­ri­tă­ţii jude­că­to­reşti” se acordă în ace­leaşi con­di­ţii, însă după 30 de ani vechime în fun­cţie de jude­că­tor.

Ziarul de Gardă