Cazul datează cu 22 aprilie 2016, când judecătorul Vasile Negruţă, de la Judecătoria Orhei, a emis o hotărâre într-un dosar administrativ în care Iurie Dohoter a contestat o decizie a agentului constatator din cadrul Inspectoratului de Poliţie Orhei prin care acesta era recunoscut vinovat de comiterea unei contravenţii (accident rutier), amendat cu 50 de unităţi convenţionale, cu aplicarea a şase puncte de penalizare.

Judecătorul Negruţă, după ce a audiat martorii şi toate persoanele implicate în comiterea acelui accident rutier constată: „Accidentul a avut loc din cauza contestatorului Dohoter Iurie, care a efectuat manevra de depăşire cu încălcarea cerinţelor…., iar în şedinţa de judecată nu a prezentat careva probe în combaterea celor prezentate de către agentul constatator şi victime şi nu a solicitat dispunerea efectuării unei alte expertize corespunzătoare cazului… Din aceste considerente se constată vinovăţia contestatorului Dohoter Iurie în comiterea acestui accident rutier, în legătură cu ce, contestaţia lui se respinge…”.

Doar că, puţin mai jos, judecătorul are deja o altă opinie: „Conducându-se de articolul 242… , Cod Contravenţional, instanţa de judecată hotărăşte: Se admite con­testaţia contravenientului Dohoter Iurie, depusă împotriva deciziei agentului constatator din cadrul Inspectoratului de Poliţie Orhei…, Se anulează procesul-verbal cu privire la contravenţie… se încetează procedura contravenţională în privinţa lui Dohoter Iurie pe faptul comiterii contravenţiei, din lipsa contravenţiei din partea acestuia”.

Nu este exclus ca în acest caz să fie o eroare de redactare, însă hotărârea pe care Ziarul de Gardă a primit-o de la un avocat este plasată exact în această formă şi pe site-ul Judecătoriei Orhei.

Redacţia ZdG a încercat să obţină o explicaţie de la judecătorul Vasile Negruţă, însă cei de la Judecătoria Orhei au spus că acesta este în concediu, acolo unde a plecat la scurt timp după ce a participat, alături de alţi doi colegi, la pronunţarea sentinţei în dosarul crimei din Codrii Orheiului, când au fost achitaţi mai mulţi inculpaţi, inclusiv deputatul Constantin Ţuţu. 

Vasile Negruţa este judecător din 1996. Anterior, între 2001 şi 2010 a fost preşedintele Judecătoriei Orhei. ZdG precizează că, în timp ce examina dosarul crimei de la Orhei, împreună cu alţi doi colegi, judecătorul s-a ales şi el cu un dosar penal, fiind învinuit de procurorii anticorupţie de emiterea cu bună ştiinţă a unei hotărâri ile­gale. Dosarul a fost trimis în judecată la sfârşit de 2015, fiind examinat acum la Judecătoria Dubăsari.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.