O spune membrul Consiliului Superior al Magistraturii Tatiana Răducanu, într-o opinie separată publicată pe site-ul instituţiei. 

„Consider insuficient pentru a solicita ridicarea imunităţii judecătorului şi atragerea lui la răspundere penală invocarea în sesizarea procurorului general doar a argumentelor instanţei de recurs. Părerea mai multor savanţi în dreptul constituţional este că Articolul 141 din Legea Supremă conţine o greşeală de tehnică legislativă cu privire la numărul de cetăţeni cu drept de vot care pot iniţia revizuirea Constituţiei”, afirmă magistrata CSM. 

„Mai mult, nu există o practică judiciară în examinarea unor litigii de acest gen, respectivul caz fiind singurul şi de o complexitate majoră. Astfel, nu poate fi antrenată răspunderea penală judecătorului pentru o opinie şi un raţionament juridic în procesul de efectuare a justiţiei”, a adăugat Tatiana Răducanu. 

Membrul CSM a mai punctat că, în cazul când legea este neclară, orice normă trebuie tratată în favoarea cetăţeanului.

Acum două săptămâni, Consiliul Superior al Magistraturii a dat acordul Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală pe numele Domnicăi Manole, în urma deciziei de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul republican de modificare a Constituţiei, pentru care au semnat peste 400 de mii de cetăţeni.

Manole a declarat că a respectat legea şi că ar fi vorba despre o răzbunare pentru criticile expuse anterior, acuzaţii respinse de şeful CSM. Ulterior, magistrata a atacat decizia Consiliului la CSJ. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.