Ala Malîi este jude­că­toare din 2008, când a fost numită, prin decret pre­zi­denţial, pe un ter­men de 5 ani, la Jude­că­to­ria Cio­cana din Chi­şi­nău. În 2013, ea a fost numită în fun­cţie până la atin­ge­rea pla­fo­nu­lui de vâr­stă. În iulie 2013, până la această numire, Ala Malîi a fost eva­lu­ată de Cole­giul de Eva­lu­are a Per­for­man­te­lor Jude­că­to­ri­lor de pe lângă Con­si­liul Supe­rior al Magis­tra­tu­rii (CSM), fiindu-i acor­date 85 de puncte şi cali­fi­ca­ti­vul „foarte bine”. Mem­brii Cole­gi­u­lui au ajuns atunci la con­clu­zia că jude­că­toa­rea „are o ati­tu­dine corectă, res­pectă ter­me­nele de numire a cau­ze­lor spre jude­care, gra­fi­cul şedinţe­lor de jude­cată, este punc­tu­ală, şedinţele sunt petre­cute solemn, are com­por­ta­ment poli­ti­cos, iar pe par­cur­sul şedinţei pre­do­mină dis­ci­plina”.

Cole­giul a con­sta­tat că, în baza infor­ma­ţi­i­lor de la Agen­tul Guver­na­men­tal, dosa­rele exa­mi­nate de Ala Malîi nu au fost obiect de exa­mi­nare la Cur­tea Euro­peană. Totuşi, „Juri­ş­tii pen­tru Drep­tu­rile Omu­lui” con­stată că numele magis­tra­tei figu­rează într-un dosar pier­dut de R. Mol­dova la Curte, în care sta­tul a fost nevoit să plă­tească 8,5 mii de euro pen­tru încăl­ca­rea drep­tu­lui la fami­lie.

În 2009, nu avea nici casă, nici maşină

În decla­ra­ţia cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate pe anul 2009, depusă la doar câteva luni de la numi­rea în fun­cţie, jude­că­toa­rea Ala Malîi nu indica nici casă şi nici maşină, ară­tând că a venit în sis­te­mul jude­că­to­resc prac­tic fără nimic. Încet-încet, în decla­ra­ţi­ile sale de avere, bunu­rile mobile şi imo­bile au înce­put să se înmulţească. În decla­ra­ţia pen­tru 2010, aceasta pre­ciza că şi-a cum­pă­rat un Mer­ce­des E200 cu 72 de mii de lei şi că ar fi vân­dut o Mazda 323 F cu 55 de mii de lei, pe care însă nu o declara ante­rior. În cea din 2011, magis­trata nu mai face refe­rire la maşi­nile decla­rate ante­rior, amin­tind doar că şi-a cum­pă­rat un Ssan­gyong Musso cu 57 de mii de lei, exact cât sala­riul său din acel an.

Din 2012, jude­că­toa­rea declară şi sala­riul soţu­lui, de aproape 50 de mii de lei. Tot atunci ea menţio­nează că, în acel an, a înstră­i­nat două auto­mo­bile: un Mer­ce­des Benz, fabri­cat în 2004, cu 10 mii de lei (!), şi auto­mo­bi­lul Ssan­gyong Musso, pro­cu­rat cu un an mai devreme, tot cu 10 mii de lei (!). În acea decla­ra­ţie, magis­trata indică trei tere­nuri cum­pă­rate în 1996 şi 2008, două case, un garaj şi un alt bun imo­bil, toate dobân­dite în ace­eaşi peri­oadă, prin acte de dona­ţie. Tot în decla­ra­ţia cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate pe 2012, Malîi susţine că şi-a cum­pă­rat două auto­mo­bile: un Hyun­dai Santa Fe, fabri­cat în 2006, cu 10 mii de lei, şi un Seat Toledo, fabri­cat în 2005, cu doar 3600 de lei. În decla­ra­ţia pe 2013, Ala Malîi nu indică vreo schim­bare.

Maşini subevaluate şi soţ ex-angajat FISC

În decla­ra­ţia cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate pe anul 2014, jude­că­toa­rea Ala Malîi susţine că şi-a vân­dut maşina de model Seat Toledo din 2005 cu doar 5 mii de lei, deşi, preţul de piaţă al unei ase­me­nea maşini este de cel puţin 10 ori mai mare. Tot în acea decla­ra­ţie, magis­trata declară că a cum­pă­rat un teren pen­tru con­stru­cţii şi o casă, nefi­na­li­zată, dar şi un nou auto­mo­bil, Che­vro­let Cap­tiva, fabri­cat în 2013, cu doar 110 mii de lei, în con­di­ţi­ile în care preţul de piaţă al unei ase­me­nea maşini depă­şeşte suma de 400 de mii de lei. Tot în 2014, Ala Malîi declară că şi-a mai cum­pă­rat un Vol­k­swa­gen Trans­por­ter, fabri­cat în 2005, cu 90 de mii de lei. Toate aceste achi­zi­ţii soţii Malîi le-au reu­şit în con­di­ţi­ile în care au decla­rat veni­turi cumu­late, din sala­rii, de puţin peste 200 de mii de lei. În decla­ra­ţia pe anul tre­cut, 2015, jude­că­toa­rea anu­nţă că şi-a vân­dut, tot cu 10 mii de lei (!), şi auto­mo­bi­lul Hyun­dai Santa Fe, fabri­cat în 2006, şi pro­cu­rat în 2012 cu o sumă simi­lară.

Soţul Alei Malîi, Ivan Malîi, a fost, până anul tre­cut, inspec­tor prin­ci­pal în cadrul Inspec­to­ra­tu­lui Fis­cal de Stat, fiind anga­jat în cadrul DAF Bota­nica în iunie 2013. Supli­men­tar la infor­ma­ţi­ile care se regă­sesc în decla­ra­ţi­ile de avere ale soţiei, Ivan Malîi a decla­rat că tere­nul şi casa nefi­na­li­zată, pro­cu­rate în 2014, ar valora 182 de mii de lei.

Continuarea citiţi pe Ziarul de Gardă