În cadrul şedinţei, pârâţii - reprezentantul avocatului Andrei Năstase şi cel al postului Jurnal TV - au cerut instanţei să autorizeze obţinerea unei probe care, în viziunea lor, ar demonstra că cererea de chemare în judecată din partea lui Marian Lupu trebuie respinsă.
Instanţa a respins demersul.

Dosarul a ajuns pe masa judecătoarei Nadejda Mazur după ce, în noiembrie 2014, avocatul Andrei Năstase a dezvăluit în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV că Marian Lupu şi Andrian Candu ar fi participat la tranzacţia prin care controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc a vândut acţiunile de la Banca de Economii, Victoriabank şi ASITO. Plahotniuc ar fi intrat în posesia lor în mod fraudulos după organizarea atacurilor raider din 2010 şi 2011. La Curtea de Justiţie din Amsterdam se află un set de probe care ar demonstra implicarea lui Marian Lupu. Acesta a negat însă declaraţiile făcute de Năstase şi l-a acţionat în judecată, cerându-i să dezmintă nu doar acuzaţiile ce-l vizează pe el, dar şi pe cele lansate la adresa colegului său de partid Vladimir Plahotniuc. Avocatul Jurnal TV, post de la care Marian Lupu solicită dezminţire, spune că ar putea depune o nouă cerere de recuzare a instanţei.

Anterior, Andrei Năstase a cerut recuzarea judecătoarei Nadejda Mazur, din cauza unui comportament părtinitor, dar demersul a fost respins. Amintim că, pe 21 noiembrie 2014, Curtea de Justiţie din Amsterdam a pus sechestru pe conturile companiei OTIV Prime Holding B.V. din Olanda, care aparţine prim-vicepreşedintelui PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc. În total, sub sechestru au fost puse active în valoare de 90 de milioane de euro. Justiţia olandeză a luat decizia în baza mai multor documente prezentate în cadrul unui proces ce vizează atacurile raider din anii 2010 şi 2011 asupra Victoriabank, Banca de Economii şi ASITO. Avocatul Andrei Năstase afirmă că documentele care sunt examinate în prezent de justiţia olandeză demonstrează clar că atacurile raider, în urma cărora au fost deposedaţi de acţiuni oamenii de afaceri Victor Ţopa şi Viorel Ţopa, au fost regizate de prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, iar, ulterior, vândute cu participarea lui Andrian Candu şi Marian Lupu. Precizăm că, anterior, şi Înalta Curte de Justiţie de la Londra a deconspirat o serie de documente de la mai multe companii din Anglia şi Scoţia, care demonstrează că Plahotniuc a fost beneficiarul atacurilor raider din vara anului 2011, când, în urma unor decizii judecătoreşti dubioase, mai multe pachete de acţiuni de la Banca de Economii, Moldova Agroindbank, Victoriabank şi ale societăţii de asigurări ASITO au ajuns, în mod fraudulos, în posesia unor companii off-shore. Vladimir Plahotniuc a refuzat să facă declaraţii în acest caz. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.