Procurorul general interimar Eduard Harunjen a expediat Consiliului Superior al Magistraturii o sesizare prin care cere acordul cu privire la pornirea urmăririi penale şi pedepsirea judecătorului Domnica Manole. Jurnal TV a intrat în posesia acestui document, oferit de persoane care au dorit să îşi păstreze anonimatul. În sesizare, Harunjen susţine că magistrata ar fi pronunţat cu bună ştiinţă o hotărâre contrară legii şi utilizează argumentele completului Curţii Supreme de Justiţie, printre care adoptarea unei hotărâri ilegale, interpretarea eronată a legii şi depăşirea limitelor împuternicirilor. Am încercat să obţinem o reacţie de la Domnica Manole, dar judecătoarea nu a fost de găsit pentru comentarii.

Totuşi, surse de încredere ne-au oferit un document ce urmează să fie prezentat Consiliului Superior al Magistraturii în care Domnica Manole califică argumentele procurorului general interimar bazate pe o interpretare eronată a deciziei CSJ. În apărarea sa, magistrata invocă legislaţia internaţională cu privire la răspunderea penală a judecătorilor ce prevede că magistraţii nu trebuie să fie responsabili personal în cazul în care decizia lor este modificată într-o cale de atac şi exclude răspunderea pentru modul de interpretare a legii, cu excepţia cazurilor de rea-credinţă.

În opinia Domnicăi Manole, prin decizia sa, CSJ nu a demonstrat existenţa unor intenţii rele. Totodată, judecătoarea notează că „Procurorul general interimar mai scrie că decizia mea a fost calificată de CSJ drept "ilegală". Termenul de "hotărâre ilegală" utilizat de către o instanţă superioară la casarea unei hotărâri judecătoreşti a instanţei inferioare are o cu totul altă însemnătate şi natură juridică. Dacă urmăm logica procurorului general interimar, atunci toţi judecătorii ale căror hotărâri sunt casate de instanţele superioare urmează să fie traşi la răspundere penală, ceea ce este un absurd. (...) Consider că pentru a nu fi suspectat de intimidări sau descurajări la adresa judecătorilor, procurorul general este obligat să anexeze la sesizare sau să invoce cel puţin un început de probă de comitere a unei infracţiuni. De fapt, pocurorul general invocă drept probe unele constatări făcute de CSJ în cadrul unui proces civil. (...) Consider această sesizare drept nemotivată, nesusţinută de nici măcar un început de probă şi o calific ca o descurajare a judecătorului în efectuarea justiţiei.”

Magistrata cere ca CSM să nu admită sesizarea cu pricina. Domnica Manole neagă că şi-ar fi depăşit limitele împuternicirilor şi afirmă că şi-a motivat decizia în conformitate cu Legea Supremă. Solicitarea procurorului de a iniţia urmărirea penală pe numele judecătoarei Domnica Manole urmează să fie examinată în şedinţa de marţi a Consiliului Superior al Magistraturii. „Pronunţarea cu bună-ştiinţă de către judecător a unei decizii contrare legii", articol din Codul Penal invocat de Eduard Harunjen, se pedepseşte cu amendă de până la 16 mii de lei sau închisoare de până la cinci ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la cinci ani.

De menţionat că, pentru acceaşi decizie pronunţată de Domnica Manole, şi Comisia Electorală Centrală a sesizat Inspecţia Judiciară din subordinea CSM, solicitând o pedeapsă disciplinară. Cazul urmează să fie examinat de către Colegiul Disciplinar.

Amintim că, pe 14 aprilie, judecătoarea Curţii de Apel Chişinău a decis să oblige CEC-ul să iniţieze referendumul de modificare a Constituţiei, pentru care au semnat peste 400 de mii de oameni, în urma unei cereri de chemare în judecată depuse de grupul de iniţiativă împotriva Comisiei Electorale Centrale. Instituţia a refuzat anterior să organizeze plebiscitul, motivând că nu a fost respectată condiţia să fie cel puţin 20 de mii de semnături din jumătate dintre unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi, în prezent - raioane, iar în momentul votării acestei prevederi - judeţe. CEC a făcut însă recurs la Curtea Supremă de Justiţie. Instanţa a anulat hotărârea magistratei Domnica Manole şi a menţinut-o pe cea a CEC. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.