Centrul Naţional Anticorupţi a depistat, în cadrul urmăririi penale pe numele fostului director al Agenţiei Medicamentului, Alexandru Coman, peste 100 de mii de euro depozitaţi într-un seif la o bancă comercială. Astfel, instituţia a solicitat Comisiei Naţionale de Integritate să verifice provenienţa banilor. În urma controlului, şeful direcţiei de profil din cadrul CNI a propus membrilor comisiei să claseze dosarul. Şi asta pentru că Legea cu privire la declararea veniturilor şi proprietăţii nu prevede că funcţionarii publici trebuie să indice în declaraţia de avere mijloacele deţinute cash. Documentul face referire doar la mijloacele financiare deţinute în conturi bancare. Totuşi, unii membri ai Comisiei Naţionale de Integritate sunt de părere că Alexandru Coman ar fi trebuit să declare banii deţinuţi la bancă, chiar dacă nu în cont, ci într-un seif.

Într-un final, Comisia Naţională de Integritate a decis, cu majoritate de voturi, să claseze dosarul. Responsabilii din cadrul instituţiei spun că imperfecţiunile legislative vor fi înlăturate odată cu adoptarea în Parlament a pachetului de legi cu privire la reforma CNI.

Contactat de Jurnal TV, Alexandru Coman a declarat că a câştigat cei peste 100 de mii de euro din salariu, în perioada în care a deţinut mai multe funcţii de management în cadrul unor companii petroliere. Amintim că fostul director al Agenţiei Medicamentului, Alexandru Coman, este vizat în dosarul licitaţiilor trucate, deopotrivă cu fostul ministru al Sănătăţii, Andrei Usatîi, şi alţi 28 de funcţionari publici. Ei sunt învinuiţi că ar fi trucat anumite licitaţii organizate pentru procurarea echipamentului medical. Ar fi cumpărat utilajul cel mai scump şi şi-ar fi însuşit o parte din bani. Potrivit Centrului Naţional Anticorupţie, suma prejudiciului adus statului de pe urma licitaţiilor trucate s-ar ridica la aproape 150 de milioane de lei. Dosarul penal a fost deschis la începutul lunii noiembrie 2014, iar în noiembrie 2015 a fost trimis în judecată. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii riscă până la zece ani de închisoare.