Avocatul Andrei Năstase s-a adresat la Curtea Supremă de Justiţie după ce Consiliul Superior al Magistraturii a respins solicitarea procurorului general de a permite iniţierea urmării penale pe numele judecătorilor de la CSJ Ion Druţă, Iulia Sîrcu şi Valentina Clevadî. Ei sunt cei care au acceptat cererea unui avocat privind plata din bugetul de stat a unei datorii private de peste patru milioane de lei, cerere declarată ulterior drept inadmisibilă de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. CSJ încă nu a purces la examinarea cauzei în fond, dosarul fiind scos de pe rol. Andrei Năstase a solicitat recuzarea a trei judecători din completul care urmează să decidă asupra repunerii pe rol a cauzei. Este vorba despre Ala Cobăneanu, despre care avocatul spune că nu va judeca obiectiv cauza pentru că ar fi în relaţii bune cu şeful CSJ, Mihai Poalelungi, care ar fi controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, dar şi despre Tatiana Vieru şi Galina Stratulat, magistraţi care au fost acţionaţi în judecată de Ministerul Justiţiei pentru că au încălcat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi astfel statul a ajuns să fie condamnat la CEDO. Din cauza deciziilor completelor în care au participat cele două judecătoare, statul a achitat despăgubiri în jur de 140 de mii de euro.

Şedinţa în care va fi examinată cererea de recuzare a fost amânată pentru săptămâna viitoare.

Andrei Năstase afirmă că modul în care decurge procesul îl face să creadă că se urmăreşte scutirea de pedeapsă a magistraţilor implicaţi în schema de devalizare a bugetului de stat.

Şeful Secretariatului Curţii Supreme de Justiţie a declarat că instituţia nu comentează acuzaţiile lansate de avocat, iar Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a-i da replică.

Amintim că CSM a respins în luna iulie 2015 solicitarea Procuraturii Generale privind cercetarea penală a magistraţilor Ion Druţă, Iulia Sîrcu şi Valentina Clevadî, chiar dacă Inspecţia Judiciară a stabilit că cei trei au greşit atunci când au decis că statul Republica Moldova trebuie să plătească o datorie pretinsă de un avocat de la o firmă din Letonia.