„Parlamentul va vota Legea cu privire la Procuratură. Dacă va fi votată în varianta propusă de aşa-numitul grup de lucru, dar de fapt, scrisă în altă parte şi plus amendamentele de ultima oră, vom avea o lege, care va facilita concentrarea puterii decizionale în mâinile unei singure persoane, a Procurorului General direct sau prin intermediul aşa-numitelor procuraturi specializate, care vor fi în exclusivitate controlate de acesta. În aşa fel, se va instaura o dictatură exclusivă a Procurorului General, care va controla cu succes nu numai procuratura, ci şi întregul proces judiciar”, a scris Diacov pe o reţea de socializare.

Totodată, fostul procuror menţionează că a discutat cu mai mulţi deputaţi, care se arătau indignaţi de autorii proiectului, făcând promisiuni că nu-l vor vota în a doua lectură. În scurt timp însă, subliniază Diacov, deputaţii s-au răzgândit şi urmează să voteze.

„Timp de trei ani, am scris zeci de avizări la acest proiect, toate rămânând fără atenţie, m-am întâlnit cu mulţi deputaţi, inclusiv cu şefi de fracţiuni şi lideri de partide din Parlament, le-am explicat pericolul ascuns în acest proiect de lege. Toţi, subliniez toţi, cu care am discutat, s-au arătat indignaţi pe autorii proiectului Legii şi, recunoscând că argumentele mele sunt convingătoare, au promis că nu vor vota proiectul în a doua lectură. N-a trecut prea mult timp, dar după câte înţeleg, majoritatea dintre deputaţii cu care am discutat au primit alte argumente, mai convingătoare, care îi obligă să aprobe acest proiect. Sunt conştient, ca prin această ultimă avertizare nu voi schimba nimic, nu-l voi opri pe nici un deputat, hotărât să-şi aducă aportul la ridicarea luptei cu corupţia în Republica Moldova la un nivel, pe care naţiunea în ultimii ani nu l-a cunoscut. O fac mai mult pentru istorie, ca mai apoi să nu spună careva că toţi au tăcut”, mărturiseşte Ivan Diacov.

În aceste circumstanţe, Diacov susţine că cei mai periculoşi sunt „şurubaşii”, care se vând puterii pe doi arginţi, fabricând dosare şi ticluind legi.

„Nu întotdeauna sunt periculoşi cei din vârful piramidei. Şurubaşii care se vând puterii, ei sunt periculoşi, ei ticluiesc legi convenabile acestei puteri, ei fabrică dosare, ei scriu donosuri, ei sunt nevoiţi să-şi demonstreze importanţa zi de zi”, a scris acesta.

„N-am să încerc să-l apăr, dar voi spune că mă îndoiesc că Plahotniuc a citit proiectul de lege cu privire la reformarea procuraturii. Nu-i secret şi nimeni nu neagă faptul, că Plahotniuc are destule finanţe, care să-i permită să cumpere multe lucruri, inclusiv şi instrumentarul de influenţă - „şurubaşe”, pentru a controla puterea în stat, or, la ziua de azi, doritori de a se vinde pe doi arginţi în Moldova sunt cu mult mai mulţi decât noi ne închipuim. De aceea nu este obligatoriu să stai cu creionul în mână şi să ticluieşti Legea despre Procuratură. Pentru aceasta, dacă sunt argumente convingătoare şi interese comune, se găsesc gurinei, deputăţei şi specialişti gata să argumenteze că anume ei ne fac democraţia şi ne vor scăpa de corupţie”, a conchis Ivan Diacov.