Curtea Supremă de Justiţie a anulat hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii prin care judecătorul Orîndaş a fost declarat incompatibil cu funcţia deţinută. Informaţia a fost confirmată pentru Jurnal.md, de către avocatul magistratului, Doina Străisteanu. 

În noiembrie 2015, CSM l-a declarat pe Victor Orîndaş incompatibil cu funcţia de judecător şi a propus şefului statului demiterea lui pe motiv că ar fi aplicat greşit legislaţia. Decizia a fost luată în urma unui aviz oferit de Serviciul de Informaţii şi Securitate.

Potrivit documentului, menţinerea lui Orîndaş în funcţie reprezintă un risc pentru sistemul judecătoresc, întrucât el a fost implicat în scandaloasa schemă de spălare a peste 18 miliarde de dolari din Rusia, prin intermediul Moldovei.

„Informaţia pusă la baza acestei hotărâri este una absolut eronată. S-a invocat că este incompatibil din cauza unor vehiculaţii în presă privind ordonanţele judecătoreşti care au fost emise în unele tranzacţii cu firmele ruseşti. Făcând comparaţie cu alţi magistraţi, noi am subliniat că nu e corect să se afirme că ordonanţele judecătoreşti sunt emise ilegal, pentru că nimeni nu le-a contestat. Nici Procuratura Generală, care are această competenţă să o facă din numele statului, nu a făcut-o. Alţi magistraţi, în schimb, sunt promovaţi în funcţii”, a menţionat avocata.

Victor Orîndaş a cerut şi un prejudiciu moral de 50 de mii de lei „pentru pătarea neîntemeiată a reputaţiei”, dar CSJ i-a respins cererea.

„S-a urmărit eliminarea din sistem a domnului Orîndaş pentru a arăta partenerilor străini că uite, facem reforme şi dăm afară din sistem”, a mai spus avocata Străisteanu.

Anterior presa a scris despre Orîndaş că a fost implicat în atacul de tip raider de la Banca de Economii, al cărui beneficiar final, conform unor acte ale Curţii de la Londra, este fostul deputat PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Anterior, experţii au declarat că propunerea CSM privind demiterea judecătorului Victor Orîndaş, care ar fi fost implicat în scheme de spălare de bani, nu reprezintă decât o mimare a actului de justiţie, întrucât acesta este doar piesă sacrificată pentru a arăta că se luptă contra corupţiei. Specialiştii mai spuneau că prin eliberarea din funcţie a magistratului se încearcă de fapt, scutirea acestuia de pedeapsă penală. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.