„Am devenit şi eu ţinta unui atac al regimului imediat după preluarea mai multor cazuri de rezonanţă, cum ar fi cazul Platon, Petrenco şi cazul Anei Ursachi. Ne revine să luptăm cu extinderea acestui fenomen asupra altor colegi”, a declarat apărătorul Eduard Rudenco.

Avocatul Eduard Rudenco a menţionat că toate probele şi informaţiile despre hărţuirea avocaţilor din Republica Moldova au fost transmise Ambasadelor UE acreditate la Chişinău. „Mai mult, Ana Ursachi a informat reprezentanţele permanente ale statelor UE la Bruxelles”, a adăugat acesta.

Apărătorul Iulian Ursanovschi a anunţat despre intenţia Procuraturii Generale de a atrage numele Anei Ursachi într-un alt dosar, menţionând că reprezentanţii Procuraturii au înţeles că redeschiderea unui dosar după 15 ani a eşuat: „Acuzarea Anei Ursachi este un eşec total sau această învinuire nu poate fi solidă. Procuratura Generală a înţeles că este nevoie de o nouă intimidare a avocatului Ana Ursachi prin atragerea într-un alt dosar penal. Cunoaştem un alt dosar penal în care, în viitorul apropiat, va fi atrasă Ana Ursachi. Este vorba despre nişte imagini video în care se invocă că Ana Ursachi a făcut parte din banda lui Trişin. Ana Ursachi nici măcar nu cunoaşte cine este Tudor Trişin. El acţiona individual şi în plângeri nu se găseşte numele Anei Ursachi”.

„Procuratura Generală a identificat toate victimele lui Trişin, fiind abordate de organele de urmărire penală pentru ca să facă declaraţii false împotriva avocatei Ana Ursachi. Cunosc că o parte din aceste victime au spus că vor depune mărturii false în schimbul recuperării apartamentelor. În condiţiile în care procurorii au înţeles că acuzarea privind complicitatea la omor nu poate fi un temei pentru îndepărtarea Anei Ursachi, ei încearcă cu orice preţ să o aducă sub o nouă învinuire”, a continuat Iulian Ursanovschi.

„În privinţa Anei Ursachi au fost săvârşite două crime. Se încercă prin diferite metode, şantaj, înşelăciune de a provoca o altă cauză penală. Procuratura Generală continuă să comită crime faţă de Ana Ursachi şi de alţi avocaţi”, a mai spus Eduard Rudenco.

Într-o intervenţie prin Skype, apărătoarea a declarat că atacurile împotriva avocaţilor din ţară au început după ce oligarhul Vladimir Plahotniuc a înţeles că a fost deconspirat: „Motivarea acestei situaţii este ura şi frica regimului şi, în mod special, a lui Plahotniuc, care s-a pomenit deconspirat într-o serie de crime comise de-a lungul anilor în Republica Moldova”.

Întrebată despre informaţiile precum că pe numele ei ar putea fi intentat un nou dosar privind escrocherii cu apartamente, Ana Ursachi a afirmat: „Eu nu cunosc nici circumstanţele acestui dosar şi nu-l cunosc nici pe Trişin. Consider că avem dovada eşecului acestui dosar. Nu este altceva decât intenţia lui Plahotniuc de a obţine mandat de arestare pe numele meu. Adevărul va ieşi la suprafaţă”.

Totodată, Eduard Rudenco a făcut un apel public: „Vreau să fac un apel public către societatea civilă şi organizaţiile internaţionale să ia o atitudine faţă de acest subiect dezvăluit şi să nu permită admiterea reducerii la tăcere avocaţilor care participă în cazuri de rezonanţă. Lipsa totală de atitudine a Uniunii Avocaţilor faţă de situaţia este cel puţin dubioasă”.