„Persistă un risc major că dreptul de proprietate asupra bunurilor destinate consolidării securităţii frontierei de stat va trece către terţi - persoane private cărora le-au fost aplicate sechestre în sumă totală de 2,3 milioane lei. În cazul neintervenirii în mod de urgenţă a instituţiilor statale abilitate în vederea identificării unor soluţii prompte de remediere şi de depăşire a situaţiei existente, prin întreprinderea măsurilor adecvate ce se impun, situaţia incertă constatată va periclita funcţionalitatea şi securitatea sistemului de comunicaţii fixe şi mobile, având efecte negative atât asupra securităţii frontaliere naţionale (inclusiv pentru stat şi societate), cât şi asupra securităţii internaţionale”, constată Curtea de Conturi.
 
Autoritatea precizează că examinând materialele auditului, Procuratura Generală a informat că, urmare investigaţiilor efectuate de către Procuratura mun. Chişinău la subiectul abordat, anterior s-a dispus pornirea a patru cauze penale în baza art.190 alin.(5) Cod penal. E vorba de escrocherie în proporţii deosebit de mari comise de un grup de persoane sau chiar de un grup criminal.
Actualmente, în cauzele penale nominalizate se efectuează acţiuni de urmărire penală.
 
Proiect cu scandal
 

De notat că încă în anul 2012, a izbucnit un scandal în jurul implementării acestui proiect. Vladimir Volcov, care figura drept manager de proiect şi administrator al firmei SGC Grup, a acuzat fosta conducere a Serviciului de Grăniceri că ar fi implicată în scheme de sustragere a surselor financiare din cadrul proiectului.
 
La sfârşitul lunii iunie 2012, Volkov declara că Roman Revenco, fostul şef al Serviciului Grăniceri intenţiona să pună mâna pe o parte din banii ăroiectului. Fostul şef al Serviciului Grăniceri a respins atunci toate acuzaţiile. Totodată, în acelaşi caz, Volkov îl acuza şi pe fostul ministrul de Interne Alexei Roibu.
 
În acelaşi timp, Poliţia a anunţat că Volkov e bănuit, în cadrul unui dosar penal, de escrocherie în proporţii deosebit de mari. Tot atunci, omul de afaceri a fost reţinut pentru 30 de zile.