„Partea dispozitivă a fost neclară, ce am reuşit să înţeleg este că magistraţii de la Curtea de Apel au menţinut pedeapsa de 9 ani de închisoare. Totodată, au acceptat apelul părţii apărării privind partea confiscării. Nu am reţinut care bunuri rămân confiscate. Cu detalii vom reveni când primim sentinţa motivată. Pe 9 decembrie va fi pronunţat partea deplină. Magistraţii au o încheiere interlocutorie. A fost pedepsit şeful Penitenciarului 13, iar cheltuielile de judecată au trecut în contul statului”, a declarat avocatul ex-premierului Igor Popa, după pronunţarea deciziei.

Apărătorul lui Filat mai spune că acest dosar este motivat politic pentru că drepturile fostului premier au fost încălcate pe toată durata procesului. „Magistraţii nu au intrat pe deplin în esenţa materialelor, credeam că sentinţa este una ilegală. Acest dosar este unul motivat politic, pentru că pe durata procesului s-au încălcat drepturile elementare ale lui Filat, pe perioada de judecată s-a încălcat dreptul la apărare, în special ceea ce ţine de audierea martorilor”, a subliniat apărătorului fostului lider PLDM.

Totodată, Popa a anunţat că decizia va fi contestată la Curtea Supremă de Justiţie şi avocaţii vor încerca să facă public dosarul pentru ca instituţiile internaţionale să afle despre acesta.

„Noi vom merge cu recurs la CSJ. Vom încerca să publicăm întregul dosar în care Filat a fost condamnat. Vom face publică fiecare filă care reprezintă acele infracţiuni care au fost admise de actorii care instrumentează acest dosar. Nu vom crede acestui act de justiţie. Vom face cunoscut acest dosar comunităţii internaţionale. Vom lupta în continuare şi vom face tot posibilul pentru ca adevărul să iasă la iveală. Vreau să vă spun cu toate sinceritatea – Filat nu este vinovat de săvârşirea infracţiunilor de corupţie”, a mai spus apărătorul fostului prim-ministru.

Precizăm că​ Vladimir Filat a fost condamnat la nouă ani de puşcărie pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul fraudelor de la Banca de Economii. Totodată, magistraţii de la Judecătoria Buiucani i-au aplicat o amendă de 60 de mii de lei. Mai mult, fostului premier i-a fost pus sechestru pe bunuri de peste 4 milioane de lei şi i-a fost retras „Ordinul Republicii”.

Fostul premier se declară nevinovat şi spune că este victima unei răfuieli puse la cale de oligarhul Vladimir Plahotniuc, acuzaţii care nu au fost comentate.