Că asasinatul a fost comandat de Plahotniuc o spune primarul de Bălţi, Renato Usatîi, pe numele căruia a fost emis mandat de arestare şi mandat de căutare internaţională în dosarul privind tentativa de omor a lui Gorbunţov.
 
Cu câteva zile înainte de arest, Renato Usatîi a publicat pe o reţea de socializare un fragment dintr-o convorbire telefonică, despre care spune că a avut-o cu un intermediar al killerului Vitalie Proca, bănuit că a tras în Gorbunţov în 2012, la Londra. Discuţia se referă la rolul prim-vicepreşedintelui PD în schema criminală. Mai exact, persoana cu care discută Usatîi spune că Proca are dovezi care îl incriminează pe Plahotniuc şi că este gata să le pună la dispoziţia anchetatorilor.

Potrivit lui Usatîi, Plahotniuc a aflat că Proca este gata să demonstreze că Plahotniuc a fost comanditarul crimei şi a purces imediat la măsuri pentru a se proteja, arestându-i mai mulţi membri ai familiei. 

„De ce Plahotniuc încearcă să mă învinuiască de tentativa de omor asupra lui Gorbunţov? Pentru a distrage atenţia de la el. Plahotniuc s-a speriat de anumite interceptări care i-au fost prezentate de Procuratură şi MAI, a auzit că Proca vrea să spună adevărul şi a început să se apere. Pentru a-i închide gura lui Proca, el i-a arestat familia. Eu sunt învinuit de ceea ce nu am făcut. Am mai spus că eu particip la investigarea cazului şi sunt martor în dosarul lui Proca în România. Plahotniuc se teme de faptul că toţi vor afla adevărul. Pot să spun clar că de acest adevăr el nu va putea fugi şi această zi nu este departe. Eu voi merge până la capăt. Tot ce este documentat în România poate fi demonstrat, dar vor veni şi reprezentanţi din Marea Britanie şi în curând Plahotniuc va avea parte de surprize”, a comentat Usatîi faptul că are statut de învinuit în dosarul privind atentatul la viaţa lui Gorbunţov.

Mai mult, potrivit lui Renato Usatîi, avocatul lui Gherman Gorbunţov i-ar fi propus un milion de dolari killerului Vitalie Proca încă acum trei ani. Asta în schimbul mărturiilor împotriva lui Usatîi. Anterior, şi Proca a declarat pentru un post TV din România că persoane influente din Republica Moldova i-ar fi propus un târg, în urma căruia Renato Usatîi ar fi fost băgat la puşcărie.

Între timp, instituţiile de drept din România au deschis dosar penal în baza mărturiilor killerului Vitalie Proca, care l-a indicat pe oligarhul Vladimir Plahotniuc ca fiind cel care a comandat tentativa de omor asupra omului de afaceri Gherman Gorbunţov. Renato Usatîi spune că a oferit instituţiilor române convorbirile telefonice pe care le-a avut cu intermediarul lui Proca, dar şi cu însuşi Proca.

„M-am adresat la unul dintre conducătorii poliţiei române şi i-am oferit înregistrarea. Ei mi-au spus că trebuie să se convingă că sunt oamenii lui Proca. Poliţistul mi-a spus că Proca nu are cum să deţină telefon, pentru că e într-un regim strict în penitenciar. M-am adresat iar intermediarului, am cerut numărul lui Proca. L-am sunat şi l-am întrebat dacă e adevărat. Mi-a confirmat. Am înregistrat discuţia cu Proca şi am transmis-o poliţiei române. Au confirmat că e Proca. Pe 6-7 octombrie am zburat la Bucureşti, unde am dat mărturii. Au fost şi alţi martori, pe care nu pot să-i numesc. Totul a fost documentat, înregistrat şi ataşat la dosarul penal deschis în România. Deci Proca a discutat nu cu intermediarii săi, aşa cum spun canalele lui Plahotniuc, dar cu reprezentanţii instituţiilor de drept din România. Până acum, totul a fost ţinut în strict secret”, a declarat Renato Usatîi, după ce pe numele său a fost emis mandat de arestare şi de căutare internaţională.

În lumina acestor evenimente, Usatîi atenţionează că nu e vorba doar despre „oligarhul Plahotniuc care a furat miliardul şi controlează justiţia şi instituţiile statului”, ci de „criminalul care se ocupă de omoruri la comandă, trafic de arme, falsificare de documente”.

Precizăm că şi în Marea Britanie se desfăşoară o anchetă privind tentativa de omor asupra lui Gherman Gorbunţov. Bancherul rus a supravieţuit atentatului din capitala britanică, iar ulterior l-a acuzat pe Renato Usatîi că ar fi comandat crima. De cealaltă parte, Usatîi neagă orice implicare şi spune că Gorbunţov ar face jocul lui Vladimir Plahotniuc.

„Plahotniuc încearcă să se spele de istoria asta, iar Gorbunţov, prostul, încă îi cântă în strună, îi face jocul. Pe Gorbunţov l-a comandat Plahotniuc, iar azi tot pe el îl foloseşte ca să dea mărturii împotriva mea. Dacă Plahotniuc poate influenţa organele din Moldova, atunci pe cele din România şi Anglia - nu”, susţine Usatîi.

Contactat în repetate rânduri de Jurnal, Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile.

Amintim că acum două săptămâni a fost lipsit de imunitate magistratul Andrei Bălan, de la Judecătoria Rezina, care în 2010 l-a eliberat ilegal pe asasinul Vitalie Proca. A fost nevoie de şase ani ca judecătorul să fie cercetat penal pentru „pronunţarea cu bună ştiinţă a unei încheieri contrare legii, legată de învinuirea de săvârşire a unor infracţiuni deosebit de grave şi excepţional de grave şi soldate cu urmări”.
 
Asta după ce în mai 2010 magistratul a aplicat în mod ilegal prevederile cu privire la amnistie şi a redus cu un sfert perioada neexecutată a pedepsei lui Vitalie Proca, care la acel moment îşi ispăşea termenul pentru infracţiuni excepţional de grave. Peste câteva luni, în septembrie 2010, acelaşi judecător l-a eliberat condiţionat de pedeapsa penală, înainte de termen, pe acelaşi condamnat, pe termenul neexecutat de peste patru ani.
 
Decizia judecătorului de a-l elibera pe Proca a avut urmări extrem de grave, pentru că în loc să stea la puşcărie, după cum fusese condamnat, asasinul a ajuns în libertate şi a comis o nouă serie de crime.
 
După ce a fost prins la Moscova peste trei ani, Proca a mărturisit că a fost eliberat la comanda oligarhului Vladimir Plahotniuc. Acesta le-a povestit anchetatorilor ruşi că în spatele „amnistierii” sale stă consăteanul său din Pituşca, raionul Călăraşi (unde s-au născut părinţii lui Plahotniuc). Potrivit mărturiilor, Plahotniuc ţinea legătura cu Proca prin intermediul lui Dorin Damir, finul de cununie al oligarhului şi directorul holdingului de pază Argus.

„La începutul anului 2010, Dorin Damir s-a întâlnit cu Proca în închisoare şi i-a propus acea amnistiere. În schimb, Proca trebuia să execute ordinele lui Plahotniuc. Proca era în perioada de pregătire pentru intimidarea oamenilor de afaceri Victor Ţopa şi Viorel Ţopa, când a fost arestat în cel mai nepotrivit moment la Moscova, unde a început să depună mărturii cu privire la persoanele care l-au angajat”, scria în 2013 presa rusă.
 
Şirul atacurilor care l-au avut ca protagonist pe killerul moldovean a început cu aproape 20 de ani în urmă, în seara de Crăciun, în 1997. Atunci, Proca şi trei complici ai săi au dat buzna în locuinţa unei familii din satul Măgdăceşti, raionul Criuleni. Indivizii au bătut trei femei şi le-au torturat cu fierul de călcat în faţa unui minor. Una a murit pe loc, iar alta la scurt timp, în spital. Din acel carnagiu au scăpat în viaţă fiica proprietarei şi băieţelul de doi ani şi jumătate, în faţa căruia a fost comisă crima.

La scurt timp, poliţia l-a reţinut pe Vitalie Proca, pe atunci un adolescent de 17 ani. În 1998, Proca a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Câteva luni mai târziu, magistraţii i-au redus pedeapsa la 20 de ani. Asasinul nu a ispăşit pe deplin nici această pedeapsă. Şi asta pentru că peste 12 ani, în 2010, Proca a fost eliberat condiţionat de magistratul care a fost lipsit de imunitate. Pe judecător nu l-a oprit nici faptul că, în perioada în care a stat după gratii, Proca a încălcat de cel puţin 50 de ori regimul de detenţie.
 
De menţionat că Vitalie Proca a încercat, în 2008, în perioada guvernării comuniste, să iasă din închisoare invocând o tuberculoză în fază acută, însă judecătorii din Chişinău au refuzat solicitarea. Ca peste doi ani, când Plahotniuc a intrat în politică, Proca să vină cu aceeaşi solicitare, invocând aceeaşi tuberculoză acută. Aici apare judecătorul Andrei Bălan, de la Judecătoria Rezina, care-l eliberează din închisoare.

Fiind în libertate, Proca a reuşit să-şi facă un alt cazier şi să-şi perfecteze paşaportul în baza unui aviz fals. Faptul că un criminal cu asemenea antecedente penale este eliberat din închisoare şi reuşeşte să-şi facă şi paşaport, vorbeşte despre relaţiile serioase ale acestuia. Cu noile acte, Proca a reuşit să călătorească nestingherit prin lume. Numai în 2011, acesta a traversat frontiera de stat de 14 ori. În 2012 a ajuns şi la Londra, unde la sfârşitul lunii martie a tras şase gloanţe în bancherul rus Gherman Gorbunţov. 

În 2013, Jurnal.md publica un articol amplu după arestarea lui Proca la Moscova, în urma unei operaţiuni Interpol. „La prima vedere, un asasin ordinar, Vitalie Proca, a avut protecţie solidă în conducerea de vârf a ţării. Iar acest lucru îl demonstrează reducerea pedepsei de la închisoare pe viaţă până la eliberarea lui condiţionată, eliberarea ilegală a actelor, plimbarea nestingherită în afara ţării şi sfidarea grosolană a legii. La o analiză mai profundă a faptelor, toate sforile duc la nimeni altul decât la prim-vicepreşedinte Parlamentului, Vlad Plahotniuc, cel care controlează în întregime justiţia din Republica Moldova, lucru demonstrat şi afirmat în repetate rânduri în presă, dar chiar şi de oameni din conducerea ţării”, se spune în materialul din 2013. În articol se vorbeşte despre domeniile, instituţiile şi persoanele controlate de Plahotniuc, în special din justiţie şi din organele de drept, ceea ce i-a permis să-l scoată basma curată pe Proca.

Amintim că Vitalie Proca a fost extrădat de Moscova pe 18 noiembrie 2013. La începutul acestui an, Proca a fost condamnat la 12 ani de închisoare de Tribunalul de la Bucureşti pentru că a încercat să omoare în 2012 un tânăr în cartierul Vitan din Bucureşti, pe care l-a confundat cu un lider al lumii interlope din Piatra Neamţ.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.