„Am solicitat permisiunea de a organiza o conferinţă de presă unde Vlad Filat să-şi expună punctul său de vedere asupra cauzei penale întru exercitarea dreptului la libera exprimare şi apărarea onoarei, demnităţii, reputaţiei profesionale, vieţii private şi de familie, inclusiv asigurarea realizării dreptului la replică. Prin ordonanţa procurorului din 16 noiembrie 2015 cererea a fost respinsă”, a spus Igor Popa, unul dintre avocaţii lui Vlad Filat.

Potrivit anticorupţie.md apărătorii au contestat documentul în instanţa de judecată.

Adriana Beţişor i-a interzis lui Vlad Filat să vorbească cu presa la fiecare şedinţă de judecată de până acum. Interdicţiile ar fi fost făcute verbal, explicaţia procurorului fiind că eventualele declaraţii ale politicianului ar putea prejudicial mersul anchetei. „Consider că ar veni ca o prejudiciere pentru mersul anchetei dacă dânsul va avea acces şi va comunica, inclusiv prin transmiterea unor mesaje sugestive. Etapa este una incipientă şi riscurile sunt foarte mari”, a declarat Adriana Beţişor la 18 noiembrie, după o şedinţă de judecată.

„Decizia procurorilor de a nu permite lui Vlad Filat exercitarea dreptului la libera exprimare este abuzivă şi fără temei. Or, potrivit prevederilor legale, scopul măsurii preventive este de a asigura buna desfăşurare a procesului penal şi în niciun caz de a limita dreptul persoanei la libera exprimare şi reducerea la tăcere a acestuia”, a comentat Igor Popa. 

Ultima interdicţie de comunicare cu jurnaliştii a fost aplicată la 5 ianuarie 2016, atunci când instanţa de judecată a decis să-l aresteze pe politician pentru alte 90 de zile. Avocaţii au depus o plângere care urmează să fie examinată la următoarea şedinţă de judecată. 

Vlad Filat a fost reţinut pe 15 octombrie după ce procurorul general, Corneliu Gurin, a cerut în Parlament ca acestuia să-i fie ridicată imunitatea parlamentară pentru că ar fi implicat direct în fraudele din sistemul financiar-bancar, ce au afectat economia Republicii Moldova. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.