Documentarea făcută de RISE Moldova în demersul jurnalistic indică faptul că arbitrii constituţionali nu au inclus companii şi funcţii administrative în documentele depuse la CNI timp de mai mulţi ani.

Alexandru Tănase, aflat la al doilea mandat de preşedinte al Curţii Constituţionale, a menţionat în declaraţia de avere pe anul 2014 că soţia sa, Angelina Tănase, este asociată în firma de comerţ Trecer-Grup SRL şi compania imobiliară Apps-Imobil SRL. 

Însă preşedintele Curţii Constituţionale nu a inclus în declaraţia de venit şi cea de interese personale faptul că este fondator şi administrator al Întreprinderii Individuale Consulting Tănase. Potrivit extrasului companiei obţinut de la Camera Înregistrării de Stat, firma de consultanţă juridică a fost fondată în 1997 şi are sediul juridic într-un apartament ce aparţine familiei Tănase. 

„Este activă, da? Nici nu m-am gândit că este pentru că e de prin `95, dar n-am folosit-o niciodată. Am înfiinţat-o atunci şi ea de fapt nici nu e companie propriu-zisă, e persoană fizică. Voiam să-mi iau licenţa de avocat pe dânsa, dar la distanţă de două luni de zile m-am angajat la ministerul Justiţiei şi aşa a şi rămas. [...] Vă spun părerea mea care, mă rog, nu este legată de cazul meu: în general acţiunea legii este de a declara proprietăţile, dar în cazul în care există o societate sau chiar o entitate juridică, dar care este inactivă de 20 de ani, ea nicidecum nu poate fi calificată ca proprietate. [...] Am să cer de la Cameră o informaţie oficială şi acum tocmai vine perioada de declarare pe 2015 şi am s-o declar. Mersi că mi-aţi spus”, a declarat Alexandru Tănase.

Continuarea investigaţiei pe RISE Moldova.