Echipele Parks Canada, organizaţie neguvernamentală de arheologie marină, au reuşit această descoperire. Arheologii au descoperit rămăşiţele HMS Terror la circa 96 de km de locul unde ambarcaţiunea a fost strivită de gheaţă.

Potrivit cotidianului britanic The Guardian, structura bărcii a fost găsită aproape intactă pe fundul oceanului Arctic.

La 3 septembrie 2016, cei 10 membrii ai echipajului de la bordul navei Martin-Bergmann au descoperit HMS Terror cu cele trei catarge rupte. Epava a fost găsită în poziţie normală de navigare cu toate trapele închise în zona neexplorată a Golfului Terror din insula King William, relatează The Guardian. La o săptămână după găsirea acesteia în epavă a fost introdus un robot dirijat prin unde radio pentru inspectarea epavei HMS Terror.

Descoperirea navei a putut fi realizată graţie unor informaţii furnizate de un inuit care a spus că a văzut o mare bucată de lemn ieşind din gheaţă. Cu ajutorul coordonatelor GPS introduse epava a fost găsită.

În urmă cu doi ani fusese descoperită şi HMS Erebus, cealaltă navă care făcea parte din expediţie.

Plecate din Marea Britanie, cele două nave s-au scufundat în 1848, fiind prinse într-o menghină de gheaţă în strâmtoarea Victoria. Unii membrii ai celor două echipaje s-au înecat, iar corpurile celor care au reuşit să ajungă pe ţărm au fost găsite conservate în gheaţă, în 1859, de un vas de căutare angajat de văduva lui John Franklin.