Cu ajutorul unui program de calculator au fost analizate tablouri ale celebrului pictor olandez, realizându-se un portret. Recurgând la o imprimantă 3D, echipa a reuşit apoi să imprime tabloul pe un material asemănător cu o pânză în ulei, astfel încât '„New Rembrandt'' să fie cât mai aproape de un tablou original realizat de celebrul pictor olandez, rămânând totuşi un portret original.

„Am vrut să înţelegem ce este reprezentativ pentru un chip în stilul Rembrandt'', a declarat Emmanuel Flores, director pentru tehnologie în cadrul acestui proiect.

După ce au fost prelucrate digital datele din analizarea tablourilor lui Rembrandt, a fost dezvoltat un algoritm de calculator care a descoperit modele în felul în care maestrul olandez voia să creioneze, de exemplu, ochii personajelor în portretele sale. Apoi au fost dezvoltaţi noi algoritmi care au putut realiza un nou portret în stilul lui Rembrandt. Echipa de cercetători i-a cerut calculatorului să creeze portretul unui bărbat caucazian între 30 şi 40 de ani, cu păr facial, care să poarte haine negre cu guler alb şi pălărie, iar orientarea privirii să fie spre dreapta.

Cercetătorii nu au stabilit cum să arate portretul final, ci doar au ales algoritmii în funcţie de eficienţa lor şi au lăsat programul de calculator să ofere rezultatul. „Scopul nostru a fost să realizăm un program de calculator care să lucreze asemeni lui Rembrandt", a mai spus Flores, adăugând că „nu cred că îl putem înlocui pe Rembrandt, pentru că Rembrandt este unic''.

Proiectul, care s-a desfăşurat pe parcursul a doi ani şi a fost denumit „New Rembrandt'', a reprezentat o colaborare între Microsoft, compania ING, Universitatea Tehnologică din Delft şi muzeele olandeze de artă Mauritshuis şi Rembrandthuis. Portretul va fi prezentat publicului, urmând să fie stabilite data şi locul în care va fi expus.