În cadrul conferinţei Facebook desfăşurată zilele trecute în Statele Unite, Mark Zuckerberg a făcut nişte dezvăluiri foarte spectaculoase în privinţa serviciilor de mesagerie din portofoliul companiei. În definitiv, Facebook Messenger este o componentă foarte importantă din Facebook, în timp ce WhatsApp este o altă entitate importantă care funcţionează independent sub tutela companiei americane. Aţi putea fi tentaţi să credeţi că ambele deservesc acelaşi public şi, într-o oarecare măsură o şi fac, dar asta nu neagă cât de impresionant este numărul de mesaje livrate zilnic de cele două aplicaţii. Înainte de a ajunge însă la astfel de detalii tehnice, merită să aveţi în vedere numărul utilizatorilor aferent fiecăruia, pentru a înţelege şi mai bine nivelul de detaşare al internauţilor de mesajele clasice în format SMS, în favoarea noilor tehnologii.

Practic, la ultimul inventar, WhatsApp depăşise un miliard de utilizatori activi care îşi fac timp în fiecare lună să trimită un mesaj, dacă nu mai multe.

În privinţa Facebook Messenger, acul de la cântar s-a mutat până la 900 de milioane de utilizatori activi lunar. Fiind foarte greu de aflat numărul celor care folosesc regulat atât WhatsApp, cât şi Facebook Messenger, Zuckerberg a ieşit pe scenă pentru a afirma că platformele de chat transmit 60 de miliarde de mesaje zilnic. Ca termen de comparaţie, cea mai recentă analiză în aceeaşi manieră în privinţa SMS-urilor s-a reflectat într-o valoare de 20 de miliarde zilnic. Nu ştim exact cât de actuală este acea valoare pentru mesaje scurte trimise prin operatorii de telefonie, dar este evident că cei mai mulţi dintre noi folosesc un smartphone şi depind din ce în ce mai puţin de reţeaua de telefonie clasică.

Ultima statistică a WhatsApp pentru mesaje trimise a fost de 30 de miliarde de mesaje trimise în fiecare zi, un număr ce era de actualitate în luna ianuarie a anului trecut.