În anul 2012, cei de la Google achiziţionau Nik, o companie din Germania care producea o aplicaţie denumită Snapseed şi un număr de plugin-uri pentru Adobe Photoshop şi Lightroom. Înainte de a fi cumpăraţi, germanii vindeau setul respectiv cu 500 de dolari. Ulterior, Google a redus acest preţ la doar 150 de dolari, iar astăzi, gigantul a anunţat că Nik Collection este disponibil în mod gratuit tuturor.

Mai mult decât atât, oricine a cheltuit cei 150 de dolari pentru a-l achiziţiona în 2016 îşi va primi banii înapoi. Deşi la început colecţia includea doar şase elemente, numărul lor a crescut, între timp, la şapte. Este vorba mai exact, despre Analog Efex Pro, Color Efex Pro, Silver Efex Pro, Viveza, HDR Efex Pro, Sharpener Pro, and Dfine, toate acestea funcţionând cu Adobe Photoshop, Lightroom şi Aperture.

Desigur, o asemenea mişcare nu poate indica decât faptul că Google nu are de gând să dezvolte software-ul în continuare, lucru observat de mulţi fotografi profesionişti. Dar în condiţiile în care Nik Collection este acum gratuit, sunt puţine lucruri care pot fi reproşate gigantului din Mountain View. În cazul în care doriţi să vă descărcaţi uneltele gratuite, puteţi accesa acest link.