Oamenii de ştiinţă au pornit de la concluziile antagonice ale unor cercetări cu privire la aspectele fizice care îi fac pe anumiţi bărbaţi să fie consideraţi mai atrăgători de reprezentantele sexului opus.

Mai multe studii au arătat că, pe termen scurt, bărbaţii cu trăsături masculine accentuate cum ar fi maxilarul lat şi o arcadă mai pronunţată — sunt considerate mai atrăgătoare. Potrivit altor cercetări, specialiştii au aflat că pentru relaţiile pe termen lung femeile preferă bărbaţii cu trăsături masculine mai puţin accentuate, percepându-i pe aceştia ca fiind mai grijulii şi mai atenţi.

Totuşi, deşi bărbile reprezintă trăsături masculine accentuate, în cadrul unor studii a reieşit că bărbaţii cu păr facial sunt alegerea preferată pentru relaţii de lungă durată în locul celor raşi.

Pentru a afla de unde provine această diferenţă, oamenii de ştiinţă au fotografiat 36 de bărbaţi în trei stadii de creştere a părului facial: raşi, cu început de barbă şi cu barbă lungă (de cel puţin patru săptămâni). În plus, fotografiile a 16 dintre aceştia au fost modificate pentru a accentua sau a diminua trăsăturile masculine sau feminine.

Oamenii de ştiinţă au cerut apoi unui număr de 8.520 de femei să vizioneze toate pozele, să clasifice gradul de atractivitate a fiecărui bărbat şi să exprime cât de atrăgători îi consideră pe aceştia pentru relaţii de scurtă şi de lungă durată.

În general, dintre bărbaţii fără barbă, trăsăturile masculine erau considerate cel mai puţin atrăgătoare. Următorii în top au fost cei cu trăsături feminine, iar cele mai atrăgătoare au fost chipurile din fotografiile nemodificate.

Evaluând efectele părului facial în opinia femeilor în ceea ce priveşte atractivitatea, cercetătorii au aflat că bărbaţii cu început de barbă erau consideraţi cei mai atrăgători în comparaţie cu cei cu bărbi mai mari sau cu cei proaspăt raşi.

Însă, în ceea ce priveşte relaţiile, oamenii de ştiinţă au observat că femeile îi găseau pe bărbaţii cu barbă drept cei mai atrăgători pentru relaţii de lungă durată. Cei cu început de barbă şi cei proaspăt raşi au fost preferaţi pentru relaţii de scurtă durată.

Potrivit echipei de cercetători, explicaţia constă în faptul că începutul de barbă şi mai ales barba mai lungă maschează trăsăturile considerate de femei ca fiind neatrăgătoare, reprezentante de trăsăturile prea masculine sau prea feminine.