Aliona Mandatîi: „Clasa politică din Republica Moldova nu mai face politică, ci business în interese proprii” // INTERVIU

Aliona Mandatîi: „Clasa politică din Republica Moldova nu mai face politică, ci business în interese proprii” // INTERVIU
Sursa: curentul.md Foto: curentul.md 13.03.2017 12:46
Femeia de afaceri Aliona Mandatîi, vicepreşedinte al Partidului Demnitate şi Adevăr (PPDA), ne-a vorbit despre cât este de greu să faci business în Republica Moldova, cum e clasa politică actuală şi ce şanse are ţara noastră să devină un stat prosper.

C.: Doamna Mandatîi, cum e să faci business în Republica Moldova?

A.M.: În Republica Moldova dintotdeauna nu a fost simplu să faci business. Astăzi putem zice că este greu să faci business din cauza instabilităţii politice fiscale, de subvenţionare şi a mai multor lacune legislative.

C.: Moldova e o ţară agrară. Se simte intervenţia statului ca agricultura să fie una performantă?

A.M.: Da, R. Moldova este o ţară agrară, dar din păcate acest fapt îl conştientizăm doar noi, agricultorii, nu şi autorităţile. Guvernarea vede agricultura ca o cerşetoare din buget. Din păcate, nu se ia în calcul şi industria procesatoare bazată pe agricultură sau contribuţiile la buget în mod indirect, cum ar fi: plata accizelor la carburanţi, a TVA la importul produselor petroliere, produselor de uz fitosanitar, materialului semincer, dar şi a multor utilaje cu destinaţie agricolă.

Una din probleme este şi neaplicarea corectă a impozitelor în agricultură. De exemplu, impozitul unic, de care noi vorbim deja de mai mulţi ani. Introducerea acestui impozit ar disciplina agricultorii referitor la plăţi, având ca urmare o acumulare semnificativă la buget, fiindcă există cu adevărat mulţi agricultori care se eschivează de la plata impozitelor.

De aici şi vine nesusţinerea sectorului agricol de către Guvern în măsura în care sunt susţinuţi agricultorii în ţările europene. Eu aş spune că, sectorul agricol în Republica Moldova stagnează mult în ultimii doi ani. Practic nu se simte implicarea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi dorinţa Ministerului Finanţelor de limitare a resurselor financiare pentru subvenţii este tot mai vădită. Aici ar fi foarte multe de spus la comentarii, dar cât de mult este susţinut sectorul agricol de către guvernare, o vorbesc cifrele.

C.: Care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă oamenii de afaceri din Moldova?

A.M.: Corupţia, abuzurile din partea organelor de control, instabilitatea politicii fiscale, impozitele mari, accesul la resursele financiare ieftine, inexistenţa garanţiei statului, atacurile raider.

C.: Dacă aţi fi ministru al Agriculturii, care ar fi reformele ce le-aţi promova în mod prioritar?

A.M.: Revizuirea mai multor legi ce ţin de reglementările activităţii în agricultură, detenibrizarea agriculturii, schimbarea codului funciar, introducerea impozitului unic şi revizuirea altor impozite, introducerea mai multor facilitaţi pentru tineri, inclusiv şi acordarea garanţiei de stat la acoperirea gajului. Este necesar de venit cu propuneri în vederea schimbării materialului didactic în instituţiile de învăţământ ce pregătesc specialişti în agricultură. Aici sunt foarte multe de făcut! Pentru început ar trebui creat un Institut de cercetări ştiinţifice public-privat. Majorarea fondului de subvenţionare cu îmbunătăţirea regulamentului cu privire la subvenţionare. Schimbări în structurile de activitate a Ministerului cu o eficientizare mult mai sporită. Şi încă mai sunt…

C.: Anul trecut aţi anunţat public că veţi susţine PPDA. Ce va determinat să faceţi acest pas?

A.M.: Deja sunt şi vicepreşedinte al PPDA. M-a determinat Eu-l din mine, demnitatea şi dorinţa de a face să triumfe adevărul. Eu nu pot trăi în conflict cu conştiinţa personală, iar conştiinţa îmi dictează că doresc să trăiesc într-o ţară unde drepturile cetăţenilor sunt cu adevărat respectate, într-o ţară prosperă cu o economie dezvoltată, unde oamenii au locuri de muncă asigurate şi un salariu decent, unde corupţia este ştirbită şi justiţia funcţionează pe bune. Toate acestea le poate asigura doar o clasă politică responsabilă, formată din oameni oneşti şi profesionişti! Actuala clasă politică s-a compromis, au transformat politica în business, iar politicienii în angajaţii lor, care pe de parte nu mai ţin minte de doleanţele cetăţenilor, ci doar îşi rezolva interesele personale. Ceea ce fac actualii politicieni poate fi considerat un genocid asupra propriului popor. Oamenii îi consideră doar ca nişte hoţi ordinari, pierzând orice speranţă în politicieni şi în viitorul acestei ţări. La moment „Plahotniuc a este cu iniţiativa votului uninominal, este unica lor şansă de a se menţine la putere”, ba chiar şi mai „ieftin” îl va costa, căci e una să cumperi 50,60 persoane şi alta 2 mln. Această discuţie lansată în societate, mai are ca scop şi sustragerea atenţiei de la furtul miliardului şi altor scumpiri ce vor reveni în lanţ.

C.: Admiteţi pe viitor o implicare în politică?

A.M.: Clasa politică din R. Moldova, deja nu mai face politică, ci business în interese proprii. Ei nu au probleme cu care se confruntă, fiindcă ei însuşi sunt problema şi această problemă o poate rezolva doar cetăţeanul acestei ţări, prin schimbarea totală a acestei clase politice. Avem nevoie de o resetare totală a acestor politicieni corupţi, prin înlocuirea lor cu persoane oneste, mai puţini hâtri şi mult mai deştepte.

C.: Care, în opinia dumneavoastră sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă clasa politică autohtonă?

A.M.: Pe termen scurt, nu văd mari schimbări, în special dacă va fi votată legea votului uninominal. Vom avea aceiaşi politicieni corupţi, statul va rămâne unul captiv, iar cei ce vor avea un alt punct de vedere şi vor îndrăzni sa se opună, vor avea de suferit. Schimbări optimiste vor putea fi realizate doar după alegerile parlamentare, cu condiţia ca nu va fi schimbat sistemul actual de vot, pentru a putea accede în Parlament o nouă clasa politică, capabilă de a face politici corecte, punând ca prioritate curăţirea sistemului justiţiei actual, putred şi corupt, care împiedică în cel mai direct mod dezvoltarea economiei, care fiind baza unui stat, care asigură cetăţenilor un trai decent şi un viitor asigurat.

Doar atunci, când vom avea o guvernare nu pe ascuns, vom reuşi! Eu cred că această ţară este mai mult decât o sumă de individualităţi.

C.: Cum vedeţi dezvoltarea Republica Moldova în următorii ani?

A.M.: Ca viitorul ei şi al nostru, ca neam sunt incomparabil mai importante decât interesele politice sau partinice de moment. Eu sunt de părerea că mândria unui neam nu este despre orgoliu, ci despre demnitate, care fiind întemeiată pe adevăr şi pe respectul pentru noi înşine se câştigă greu, dar trebuie să rezistam şi să continuăm să luptăm!

Sursa: curentul.md

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI