După cum se explică pe site-ul Ministerului de Interne al Italiei, unele procese verbale de la birourile de vot au fost trimise direct la Curţile de Apel, care vor desemna câştigătorii, însă aceste rezultate sunt în continuare aşteptate.

Coaliţia dreapta/extrema dreaptă a obţinut 37% din voturi pentru Camera Deputaţilor şi 37,49% pentru Senat, dintre care 17,37% pentru partidul Liga (extrema dreaptă) al lui Matteo Salvini şi 14,09% pentru Forza Italia (FI) al lui Silvio Berlusconi în camera inferioară şi 17,63% pentru Liga şi 13,43% pentru FI în camera superioară.

Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) a obţinut 32,68% din voturi pentru Camera Deputaţilor şi 32,22% pentru Senat.

Coaliţia de centru-stânga a obţinut 22,85% din voturi pentru Camera Deputaţilor, dintre care 18,72% pentru Partidul Democrat (PD), şi 22,99% pentru Senat, dintre care 19,12% pentru PD.

O consecinţă neprevăzută a legislaţiei electorale adoptate anul trecut în Italia şi experimentate pentru prima dată la 4 martie o constituie 'un vid legislativ' denunţat de M5S, care încetineşte de asemenea anunţarea definitivă şi oficială a rezultatelor.

În Sicilia, voturile obţinute de M5S îi oferă acesteia dreptul la 57 de locuri, împărţite între deputaţi şi senatori. Însă partidul nu a prezentat decât 53 de candidaţi în această regiune.

Unii dintre cei prezenţi pe listele pe baza reprezentării proporţionale erau astfel candidaţi în scrutinul pe bază majoritară, în care procedura limita la patru numele pe liste, fără a prevedea înlocuitori în cazul unei reuşite zdrobitoare.