Cutremurul a lovit provincia Hela precum şi zonele de munte vestice luni dimineaţa, dar a durat câteva zile până când nivelul pagbuelor a devenit clar din cauza izolării regiunilor afectate.

Este cel mai puternic cutremur din istoria ţării.

William Powi, guvernatorul regiunii sudice a ţării, a declarat miercuri că autorităţile încă încearcă să făcă o evaluarea privind proporţiile pagubelor. Oamenii sunt traumatizaţi, iar cutremurul a provocat „distrugeri catastrofale”, a spus Powi.

Uvenama Rova, secretar general în cadrul Crucea Roşie din Papa Noua Guinee, a spus că au fost confirmate 16 decese în urma cutremurului, dar contactele sale în regiunile afectate au informat că ar exista „mult mai multe”, fiind vorba despre sate întregi îngropate sub alunecările de teren.

Crucea Roşie a spus de asemenea că există cazuri în care case s-au „scufundat” în oraşul Tari din provincia Hela, drumurile asfaltate au fost distruse, poduri care au cedat şi spitale care au fost nevoite să refuze pacienţi din cauza capacităţii limitate.

Rova a adăugat că, în urma informaţiilor primite de la ExxonMobil, care executa lucrări miniere în zonele afectate, peste 10.000 de familii au fost afectate de cutremur.

Informaţiile ajung foarte greu în zonele afectate deoarece multe drumuri au fost blocate din cauza alunecărilor de teren, iar multe sate nu mai au current electric. Peste noapte a plouat aşa că se aşteaptă noi alunecări de teren.

“Este cel mai mare cutremur pe care l-am avut vreodată şi s-a întâmplat chiar în centrul ţării. Deocamdată nu ştim câte decese au fost, încă analizăm. Dar ştim că şcolile şi infrastructura au fost devastate”, a spus Rova.