Interpol a alcătuit o listă a militanţilor Stat Islamic care ar fi ajuns în Italia şi a trimis-o la sfârşitul anului 2017 Ministerului de Interne de la Roma. Autorităţile italiene au alertat agenţiile antiterorism din numeroase alte ţări europene.

Suspecţii sunt cetăţeni tunisieni, unii fiind înregistraţi ca imigranţi de autorităţi la venirea pe Marea Mediterană în Italia. Conform estimărilor ONU, aproximativ 5.500 de tunisieni s-au deplasat în Siria şi Irak pentru a se alătura organizaţiei teroriste sunnite Stat Islamic. În contextul în care reţeaua teroristă a pierdut teritorii ocupate în Irak şi Siria, autorităţile se tem că teroriştii ar putea comite atentate în Europa.

Patru dintre militanţii Stat Islamic de pe lista Interpol erau deja în atenţia serviciilor de informaţii europene. "Unul dintre ei probabil a traversat deja frontiera italiano-franceză pentru a merge în regiunea Gard, situată în sudul Franţei", precizează Interpol.

În vara anului 2017, cotidianul The Guardian a obţinut o listă elaborată de Interpol care conţine numele a 173 de militanţi ai reţelei Stat Islamic antrenaţi să comită atentate în Europa.