Legea interzice, de asemenea, descrierea lagărelor de concentrare din Polonia ca fiind poloneze. Nerespectarea legii duce la amenzi sau chiar la pedepse cu închisoarea de până la trei ani. Israelul s-a arătat nemulţumit de aceste acţiuni ale Poloniei, spunând că se doreşte schimbarea istoriei.

Legea trebuie să fie promulgată de preşedinte înainte să intre în vigoare.

Proiectul de lege a trecut de camera superioară a Parlamentului cu 57 de voturi "pentru", 23 "împotrivă" şi două abţineri.

Duminică, premierul Israelului Benjamin Netanyahu a cerut ca proiectul de lege să nu fie aprobat: „Sunt împotriva acestei iniţiative. Nu putem schimba istoria şi Holocaustul nu poate fi negat”.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat într-un interviu pentru o televiziune că Polonia nu mai poate da înapoi şi a susţinut că ţara sa are dreptul să apere „adevărul istoric”.

Miercuri, 31 ianuarie, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA a făcut apel către statul polonez să se răzgândească, adăugând că SUA este îngrijorată că legislaţia ar restricţiona dreptul la liberă exprimare şi ar cauza alte divizări diplomatice.

Polonia este de mult timp nemulţumită de folosirea unor fraze precum „lagăre de concentrare poloneze”, care ar putea sugera că statul polonez este responsabil pentru aceste lagăre care au fost construite şi operate de nazişti după ce au invadat Polonia în 1939.

Guvernul polonez susţine că proiectul de lege nu limitează în niciun fel cercetarea şi discutarea Holocaustului, dar protejează renumele ţării la nivel internaţional.