VIDEO

Jurnaliştii ucraineni au dezvăluit că Poroşenko a avut o vacanţă de lux în Maldive; Liderul de la Kiev ar fi cheltuit jumătate de milion de dolari

Jurnaliştii ucraineni au dezvăluit că Poroşenko a avut o vacanţă de lux în Maldive; Liderul de la Kiev ar fi cheltuit jumătate de milion de dolari
Sursa: jurnal.md Foto: sia.az 01.02.2018 17:49
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, şi procurorul general al ţării, Iuri Luţenko, şi-au petrecut vacanţele de iarnă într-un lux, la care mulţi nici nu visează. În Maldive, liderul de la Kiev ar fi cheltuit jumătate de milion de dolari, iar Luţenko s-a desfătat în voie pe insulele Seychelles. O investigaţie jurnalistică a stârnit un val de indignare în Ucraina, unde corupţia a intrat adânc în rândul elitelor. 

Potrivit unei emisiuni de investigaţii jurnalistice „Scheme”, realizată în comun de „Радио Свобода” şi „Настоящее время”, la puţin timp după Revelion, Petro Poroşenko şi alţi zece dintre apropiaţii şi amicii săi şi-au petrecut vacanţa de iarnă în secret, în Maldive, pentru o perioadă de şapte zile. Acolo, Poroşenko ar fi cheltuit aproape jumătate de milion de dolari.

În staţiunea de lux de pe insulă, şeful statului figura drept „mister Peter Incognito”, cel mai probabil pentru a asigura confidenţialitatea informaţiilor. De altfel, şeful statului, dar şi apropiaţii acestuia au zburat cu alte identităţi şi nici nu au trecut de controlul paşapoartelor. Investigaţia realizată de jurnaliştii ucraineni a provocat un val de indignare în ţara care se confruntă cu flagelul corupţiei, în special la nivel înalt.

Administraţia prezidenţială de la Kiev le-a declarat jurnaliştilor că a fost vorba despre o scurtă vacanţă, iar cheltuielile au fost plătite din contul propriu al preşedintelui, despre care se ştie că deţine mai multe afaceri.

La scurt timp, aceiaşi jurnalişti au descoperit că şi procurorul general al Ucrainei, Iuri Luţenko, a avut parte de o minunată vacanţă, însă într-o altă destinaţie exclusivistă, pe insulele Seychelles. Potrivit presei ucrainene, Luţenko a arendat două vile cu vedere spre ocean din cadrul celui mai scump hotel de pe insulă, iar întreaga sa vacanţă alături de soţia şi fii săi l-a costat cel puţin 52 de mii de euro.

În urma dezvăluirilor, Iuri Luţenko a declarat că şi-a permis această vacanţă pe insulele Seychelles datorită fiului său, care i-a făcut astfel un cadou cu ocazia împlinirii a 30 de ani de căsnicie. Combaterea corupţiei la nivel înalt din Ucraina a fost una dintre primele revendicări ale protestatarilor de pe Maidan, din 2014, şi rămâne una dintre cerinţele cheie ale sprijinului occidentalilor pentru puterea actuală, rezultată în urma acelei mişcări. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI