Fostul preşedinte al Georgiei, ​Mihail Saakaşvili, condamnat în lipsă la 3 ani de închisoare

Fostul preşedinte al Georgiei, ​Mihail Saakaşvili, condamnat în lipsă la 3 ani de închisoare
Sursa: jurnal.md/Digi24 Foto: theguardian.com 05.01.2018 16:14
Mihail Saakaşvili, fostul preşedinte al Georgiei şi ex-guvernator al Odesei, a fost condamnat în lipsă, astăzi, la trei ani de închisoare de către Tribunalul orăşenesc din Tbilisi.

Autorităţile georgiene l-au declarat pe vinovat pe Mihail Saakaşvili într-un dosar de abuz de putere, legat de depăşirea atribuţiilor funcţiei de şef de stat, relatează Unian.

Anchetatorii spun că, în 2009, în calitate de preşedinte al Georgiei, Saakaşvili i-a exonerat pe patru poliţişti care executau o pedeapsă pentru asasinarea angajatului Băncii Unite a Georgiei, Sandro Ghirgvliani.

La acea dată, cazul a avut un impact puternic în rândul societăţii georgiene, din cauza implicării în dosar a unor nume imporante de demnitari, printre care şi fostul ministrul de Interne din Georgia, Vano Merabişvili.

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a fost arestat la Kiev la începutul luni decembrie a anului trecut.

Saakaşvili este suspectat că a primit finanţare de la o grupare criminală care are legături cu fostul preşedintele ucrainean Victor Ianukovici.

Fostul preşedinte georgian, un aprig opozant al lui Poroşenko, care i-a retras naţionalitatea ucraineană, a fost arestat cu câteva ore mai devreme, în urma unei percheziţii la domiciliul său, la Kiev, în cadrul unui dosar criminal pe care el îl denunţă ca fabricat piesă cu piesă la ordinul preşedintelui ucrainean.

Procurorul l-a mai acuzat pe opozant că este finanţat de către fostul preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici, destutit în 2014 în urma unei revolte proeuropene de mişcarea Maidan, la Kiev.

Oficalii din cadrul Ministerului de Externe din Ucraina au precizat că nu poartă negocieri cu autorităţile de la Tbilisi pentru extrădarea lui Saakaşivili.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI