Preşedintele Cehiei anunţă că îi va mai acorda o şansă lui Andrej Babis pentru a forma un guvern

Preşedintele Cehiei anunţă că îi va mai acorda o şansă lui Andrej Babis pentru a forma un guvern
Sursa: jurnal.md/Mediafax Foto: Hepta 24.01.2018 10:28
Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, a anunţat, marţi, că îi va mai oferi lui Andrej Babis o nouă şansă pentru a forma un guvern, dacă va fi reales în funcţia de preşedinte, în contextul în care în Cehia urmează să aibă loc turul doi al alegerilor prezidenţiale, relatează Politico.eu.

Zeman a declarat că va accelera procesul de numire al lui Babis, în cazul în care va pierde alegerile prezidenţiale.

”Jiri Drahos nu va avea oportunitatea de a face o nominalizare”, a declarat preşedintele ceh, făcând referire la contracandidatul său din turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Turul doi al alegerilor din Cehia este programat pentru ultimul weekend din luna ianuare. Chiar dacă nu va câştiga alegerile, mandatul prezidenţial al lui Zeman se încheie la 7 martie, oferind suficient timp pentru a mai face o nominalizare pentru funcţia de premer.

Săptămâna trecută, Guvernul Babis a acceptat să-şi depună demisia, după ce acesta a pierdut votul de încredere din Parlament. Partidele din opoziţie au anunţat că nu îl susţin pe Babis deoarece acesta este implicat într-un dosar privind fraude cu fonduri europene.

Partidul de centru ANO, condus de către miliardarul Andrej Babis, a câştigat alegerile parlamentare din Cehia din octombrie 2017 cu un avans de aproape 20% faţă de formaţiunea clasată pe locul al doilea, dar nu şi-a asigurat majoritatea şi nu a găsit niciun partener de coaliţie.

Intitulat "Trump al Cehiei", Andrej Babis (63 de ani) este al doilea cel mai bogat om din Cehia, cu o avere estimată la patru miliarde de euro.

Andrej Babis a fost vicepremier şi ministru de Finanţe în perioada ianuarie 2014 - mai 2017, în guvernul condus de către social-democratul Bohuslav Sobotka. În luna mai, Sobotka i-a cerut preşedintelui Milos Zeman să-l demită pe ministrul de Finanţe, suspectat de fraudă fiscală. Babis ar fi cumpărat obligaţiuni de la compania sa de produse chimice şi alimentare.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI